CUB propune soluționarea crizei din justiție cu ajutorul unor mediatori din România
Full Article 4 minutes read

CUB propune soluționarea crizei din justiție cu ajutorul unor mediatori din România

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) s-a arătat îngrijorată cu privire la impasul actual în procesul de reformare a justiției și a facut apel către Guvernul Republicii Moldova și corpul judecătoresc „să înceteze escaladarea acestui conflict”. În acest sens, pentru gestionarea crizei din sistemul justiției, formațiunea propune constituirea unei Comisii de mediere, formate din asociații profesionale de magistrați din România.

„Situația actuală din sectorul justiției a degenerat în ultimele săptămâni și a condus la aplicarea unor măsuri „extraordinare” din ambele părți în conflict. Implicarea Comisiei Situației Excepționale (CSE) și tentativa de a eluda interpretarea făcută de Curtea Constituțională din 7 aprilie, 2022 și Opinia Comisiei de la Veneția pe această speță nu poate decât tensiona relațiile dintre puteri”, se arată în comunicatul Coaliției.

În acest context, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) propune Guvernului și corpului judecătoresc să accepte constituirea unei Comisii de mediere a conflictului, formată din 6-7 persoane, delegați din partea unor asociații profesionale a magistraților din România (Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO).

„Această comisie de mediere ar fi constituită din magistrați români, care pot oferi soluții fiabile pentru deblocarea situației de conflict și căutarea de dialog pentru restabilirea funcționalității Consiliului Suprem al Magistraților și Curții Supreme de Justiție”, se mai arată în comunicat.

CUB subliniază că, în prezent, România este partenerul strategic numărul 1 al Republicii Moldova, care poate oferi nu doar susținere materială, dar și modele de bune practici.

„Propunerea CUB se înscrie bine în conceptul de „spații comune integrate între România și Republica Moldova”, care ar trebui să genereze mai multă încredere, sinergie, integrare, consiliere și standarde de a depăși crizele inerente prin care trece Republica Moldova pe calea spre aderarea la UE”, comunică reprezentanții Coaliției.

CUB menționează că va transmite astăzi scrisori în adresa Guvernului Republicii Moldova, Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, dar și Asociației Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) și Asociației „Vocea Justiției” (AVJ) cărora le va expune propunerile sale de mediere a conflictului din justiție.

„Medierea este o cale europeană de rezolvare a oricăror litigii, iar conflictul sau lipsa de reacție va însemna continuarea dezbinării și conflictului între puteri, neglijând interesul autentic al cetățenilor. CUB reamintește că reforma justiției este esențială pentru ca Republica Moldova să progreseze în calea sa europeană și că doar prin dialog, mediere, cumpătare și prudență se poate găsi o soluție acceptabilă pentru toți”, se arată în comunicat.

***

Amintim că, pe 17 martie, 2023, a avut loc, pentru prima oară în ultimii patru ani, Adunarea Generală a Judecătorilor. Magistrații urmau să examineze două subiecte incluse pe ordinea de zi: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După câteva ore, timp în care au discutat despre activitatea vechilor membri ai CSM și despre problemele cu care se confruntă, aceștia au decis întreruperea ședinței până pe 28 aprilie.

Ulterior, președinta Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate. După ședința, șefa statului a constatat că „justiția a putrezit” și a anunțat că CSM urmează să fie funcțional în 30 de zile, iar Parlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut pre-vettingul.

Potrivit Maiei Sandu, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători;

Ulterior, la ședința, din 30 martie, a Parlamentului au desemnat noii membri ai CSM. Este vorba de Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica, care au fost numiți ,   în funcție pe un mandat de șase ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: