Cum a trecut Iulian Muntean testul integrității, fiind învinuit de corupție? Comisia Pre-Vetting: nu am fost informați
Full Article 4 minutes read

Cum a trecut Iulian Muntean testul integrității, fiind învinuit de corupție? Comisia Pre-Vetting: nu am fost informați

Comisia Pre-Vetting a venit cu precizări în cazul lui Iulian Muntean, cercetat pentru corupție și care recent a fost desemnat de Parlament în funcția de membru al CSM după ce a trecut testul integrității. Comisia a declarat că „pe parcursul procesului de evaluare nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean” și că „nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia”. Prin urmare, Comisia Pre-Vetting a anunțat că „va sesiza autoritățile responsabile în legătură cu aparenta omisiune” și că a primit deja de la Centrul Național Anticorupție o informație cu privire la acest subiect. 

Comisia Pre-Vetting a declarat că „pe tot parcursul procesului de evaluare nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”.

Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia”, a declarat Comisia Pre-Vetting.

Potrivit Comisiei, „faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public”.

Astfel, nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens”, a menționat Comisia.

Totodată, au adăugat reprezentanții Comisiei, „în cadrul procesului de evaluare, fiecare candidat este invitat să completeze voluntar un chestionar de etică, care include întrebarea dacă acesta a fost vreodată parte în cazuri civile, contravenționale sau penale”.

În răspunsul său către Comisie, Iulian Muntean nu a dezvăluit nicio procedură penală intentată împotriva sa”, au spus reprezentanții Comisiei.

În plus, au adăugat ei, „în nicio sursă deschisă referitoare la candidat, Comisia nu a identificat informații cu privire la acuzațiile penale ce îl vizează”: „Deoarece nicio procedură penală pendinte privind candidatul Muntean nu a fost adusă la cunoștința Comisiei în perioada evaluării, acest aspect nu a fost examinat de către Comisie”.

Prin urmare, Comisia a anunțat că „va sesiza autoritățile responsabile în legătură cu aparenta omisiune de a furniza informație cu privire la procedurile penale pendinte în privința candidatului Muntean, pentru a clarifica cauza lipsei acestor date”.

Menționăm că, Centrul Național Anticorupție a furnizat deja informație Comisiei cu privire la acest subiect”, au comunicat reprezentanții Comisiei Pre-Vetting.

***

Pe 20 septembrie s-a aflat că Iulian Muntean, desemnat recent de Parlament în funcția de membru al CSM după ce a trecut testul integrității, este cercetat penal într-un dosar pe fapte de corupție. Informația a fost confirmată pentru NM de Procuratura Anticorupție (PA).

Potrivit PA, procurorii anticorupție au descins cu percheziții la domiciliul lui Muntean pe 5 iunie 2018. Atunci a fost percheziționat și automobilul actualului membru al CSM. Trei luni mai târziu, Muntean a fost pus sub învinuire. El este acuzat că, în perioada 2017-2018, activând în calitate de lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), conform înțelegerilor cu alte persoane, a apreciat mai mulți studenți din cadrul ASEM cu note favorabile acestora la mai multe discipline, pentru care a pretins, acceptat și primit mijloace bănești ce nu i se cuvin, prin intermediul altor persoane, investigate în aceeași cauză penală.

Într-o reacție, Iulian Muntean a spus că dosarul penal i-ar fi fost „fabricat” de regimul Plahotniuc pentru a-l intimida. Mai mult, membrul CSM a declarat că nu intenționează să demisioneze din funcție.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, în contextul informației că membrul CSM Iulian Muntean este cercetat pentru corupție, a spus că „această acuzație este una gravă” și cazul respectiv va fi analizat.

***

Iulian Muntean au fost numit pe 7 septembrie 2023 de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de șase ani. Candidatura lui Muntean a fost susținută cu voturile a 62 de deputați.

Iulian Muntean este avocat. Anterior a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova – Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Mai precizăm că Iulian Muntean a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: