multimedia.parlament.md

Cum ar arăta Parlamentul dacă duminică ar avea loc alegeri: datele unui sondaj

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar accede cinci forțe politice – partide și blocuri electorale. Totuși, niciuna dintre ele nu ar reuși să obțină majoritatea mandatelor. Cel puțin aceasta arată datele unui sondaj prezentat pe 25 martie de compania sociologică iData.

Potrivit datelor companiei, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Igor Grosu ar obține cele mai multe voturi – 27,3%. Este urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon – cu 12,5%, blocul politic „Victorie”, controlat de politicianul fugar Ilan Șor – 11,7%, blocul Alternativa, creat de Ion Ceban, Ion Chicu, Alexandr Stoianoglo și Mark Tkaciuk – 6,1%, formațiunea „Partidul Nostru”, condusă de Renato Usatîi – 3,9%.

Partidul Social Democrat European, condus de Tudor Ulianovschi, ar obține 3,5%, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin – 2,5%, Partidul Republican „Inima Moldovei” (PRIM), condus de Irina Vlah – 2,1%, blocul „Împreună”, format din patru partide – 1%, partidul „Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare” (CUB), condus de Igor Munteanu – 0,7%, „Partidul pentru Viitorul Moldovei” condus de Vasile Tarlev – 0,6%, partidul „Democraţia Acasă” (PDA) condus de Vasile Costiuc – 0,4%, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vladimir Filat – 0,2% și „Partidul Naţional Moldovenesc” (PNM), condus de Dragoș Galbur – 0,1%.

5,4% dintre respondenți au declarat că nu ar vota, 19,7% nu știu pe cine ar vota, iar 2,3% nu au oferit un răspuns.

Din totalul celor deciși, cinci formațiuni politice ar intra în Parlament – au comunicat reprezentanții companiei sociologice. PAS ar obține 35%, PSRM – 16%, blocul „Victorie” – 15%, blocul Alternativa – 7,8% și „Partidul Nostru” – cu 5%.

Potrivit iData, datele sondajului nu țin cont de preferințele celor din diasporă și ale locuitorilor din stânga Nistrului. Astfel, distribuirea mandatelor fără voturile din diasporă și stânga Nistrului ar arăta astfel: PAS ar acumula 45 de mandate, PSRM – 21, blocul „Victorie” – 19, blocul „Alternativa” – 10, iar „Partidul Nostru” – 6.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1007 respondenți, în perioada 14-25 martie 2025, cu o marjă de eroare maximă de ±3%. Datele au fost colectate de către o companie, la comanda iData.

***

Anterior, premierul Dorin Recean a declarat că noul Parlament ar putea fi ales, cel mai probabil, în luna septembrie 2025. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Deputată PAS, nemulțumită că nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Ca un ciorap rupt, aruncat la tomberon” VIDEO

Iulia Dascălu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național PAS, în cadrul căruia a fost aprobată lista candidaților, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Iulia Dascălu a declarat că a participat la reuniunea Consiliului Politic Național al PAS, în cadrul căreia a fost aprobată lista formațiunii pentru alegerile parlamentare, deși inițial nu intenționa să o facă. Potrivit ei, deși știa că nu se va regăsi printre candidați, a participat la reuniune pentru a vedea „reacțiile” colegilor de partid.

A fost citită lista. (…) Cum v-am zis, eu nu m-am regăsit în liste. Și dacă s-au mai făcut careva modificări pe ultima sută de metri, oricum nu m-am regăsit în această listă. Probabil n-am fost cel mai bun ales al poporului, dar nu e despre asta acum. (…) Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi, cum se întâmplă la noi, la moldoveni, sau poate în echipe, absolut nimeni, nici conducerea partidului, nici cei care mi-au fost colegi de fracțiune, n-au spus cel puțin un mulțumesc pentru munca prestată. (…) Toată lumea a început să comunice între ea doar cei care se regăsesc în listă. (…) M-am simțit fix ca un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon. (…) Este dureros când tu dedai tot și, în schimb, primești nimic. Dar chiar le-aș socoti șuturi în fund”, a declarat politiciana.

Amintim că lista PAS pentru alegerile parlamentare a fost publicată deja pe rețelele de socializare ale partidului. Primul pe listă este Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Din partea PAS la alegeri vor mai candida actuali miniștri, personalități cunoscute, foști membri ai Platformei DA și alții. Pe lista PAS nu se mai regăsesc ex-deputați ai formațiunii din legislatura trecută, precum Iulia Dascălu, Oazu Nantoi și Vasile Șoimaru.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: