Centrul de Dirijare în Situații Excepționale și-a început activitatea în dimineața de 23 octombrie 2021, de la ora 08:00. Acesta va funcționa în regim de „cod portocaliu”, fapt ce presupune încadrarea atât cu personalul IGSU cu activitate 24/24, cât și participarea reprezentanților din alte ministere. Centrul este condus de Secretarul de Stat al MAI, Alexandru Oprea.
Centrul de Dirijare își va desfășura activitatea în sediul din incinta Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Acesta este securizat din punct de vedere energetic și permite funcționarea în regim de 24/24.
Centrul vine să completeze activitatea ministerelor care sunt implicate într-un exercițiu de elaborare a planurilor de funcționare a domeniilor gestionate în condițiile situației excepționale – situație de alertă pe piața gazelor naturale și va asista Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) în gestionarea situației.
Pentru asigurarea unui lanț complet de comunicare, în baza Deciziei Comisiei, începând cu data de 23 octombrie 2021, la nivelul raioanelor, municipiilor și UTA Gagauzia, au fost activate Punctele Teritoriale de Dirijare în Situații Excepționale.
„În acest fel este asigurată o monitorizare continuă și calitativă a situației din teritoriu și asigurat un flux informațional neîntrerupt”, au precizat reprezentanții IGSU.
În activitatea Centrului au fost antrenate următoarele instituții:
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,
Ministerul Economiei,
Ministerul Sănătății,
Ministerul Muncii și Protecției Sociale,
Ministerul Apărării,
Ministerul Educației și Cercetării,
Ministerul Mediului,
Serviciul de Informații și Securitate,
Subdiviziunile MAI:
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,
Inspectoratul General al Poliției,
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră,
Inspectoratul Management Operațional.
Amintim că, pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile.
A doua zi, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a oferit detalii despre negocierile părții moldovenești, care s-au desfășurat timp de două zile, la Moscova. Oficialul a precizat că oferta companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”. În cadrul discuțiilor, partea rusă a dat asigurări că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic.