IGSU

Cum arată Centrul de Dirijare în Situații Excepționale, activat la IGSU din cauza crizei de gaze (FOTO)

Centrul de Dirijare în Situații Excepționale și-a început activitatea în dimineața de 23 octombrie 2021, de la ora 08:00. Acesta va funcționa în regim de „cod portocaliu”, fapt ce presupune încadrarea atât cu personalul IGSU cu activitate 24/24, cât și participarea reprezentanților din alte ministere. Centrul este condus de Secretarul de Stat al MAI, Alexandru Oprea.

Centrul de Dirijare își va desfășura activitatea în sediul din incinta Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Acesta este  securizat din punct de vedere energetic și permite funcționarea în regim de 24/24.

Centrul vine să completeze activitatea ministerelor care sunt implicate într-un exercițiu de elaborare a planurilor de funcționare a domeniilor gestionate în condițiile situației excepționale – situație de alertă pe piața gazelor naturale și va asista Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) în gestionarea situației.

Pentru asigurarea unui lanț complet de comunicare, în baza Deciziei Comisiei, începând cu data de 23 octombrie 2021, la nivelul raioanelor, municipiilor și UTA Gagauzia, au fost activate Punctele Teritoriale de Dirijare în Situații Excepționale.

„În acest fel este asigurată o monitorizare continuă și calitativă a situației din teritoriu și asigurat un flux informațional neîntrerupt”, au precizat reprezentanții IGSU.

În activitatea Centrului au fost antrenate următoarele instituții:

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,
Ministerul Economiei,
Ministerul Sănătății,
Ministerul Muncii și Protecției Sociale,
Ministerul Apărării,
Ministerul Educației și Cercetării,
Ministerul Mediului,
Serviciul de Informații și Securitate,
Subdiviziunile MAI:
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,
Inspectoratul General al Poliției,
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră,
Inspectoratul Management Operațional.

IGSU
IGSU
IGSU
IGSU
IGSU
IGSU

Amintim că, pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile.

A doua zi, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a oferit detalii despre negocierile părții moldovenești, care s-au desfășurat timp de două zile, la Moscova. Oficialul a precizat că oferta companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”. În cadrul discuțiilor, partea rusă a dat asigurări că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angela Sirbu

Salvată de un medic-pasager, nu de echipaj? Incident într-un avion care venea din Egipt spre Moldova

O pasageră a suferit un incident medical sever la bordul unui zbor Chișinău – Sharm El-Sheikh. Viața femeii, cetățeană a Ucrainei, a fost salvată de un medic din Republica Moldova aflat în calitate de pasager în avion. Acesta a intervenit timp de două ore, fără sprijinul echipajului de bord. Cel puțin așa susține o utilizatoare a rețelelor sociale, care afirmă că se afla în calitate de pasageră în avion. Potrivit acesteia, însoțitorii de bord nu cunoșteau procedurile de acordare a primului ajutor. Ea a mai spus că zborul a fost efectuat de o aeronavă închiriată de compania HiSky. Cea din urmă a precizat, în reacție, că zborul a fost operat de partenerul său, compania SkyUp, și că nu poate interveni direct în procedurile acesteia.

„În data de 24 iunie, pe cursa charter Chișinău – Sharm El-Sheikh, operată de o aeronavă închiriată de compania HiSky, a avut loc un incident grav la bord, trecut complet cu vederea de operatorul de zbor. O pasageră, cetățeană a Ucrainei, a suferit un episod medical sever în timpul zborului. Viața ei a fost salvată datorită intervenției extraordinare a Dlui Doctor Alexandru Marandici, care a acționat prompt, profesionist și fără sprijinul necesar din partea echipajului”, se arată într-o postare de pe rețelele de socializare.

Persoana care a făcut public cazul susține că „însoțitorii de bord nu cunoșteau procedurile de acordare a primului ajutor”, „trusa medicală de urgență conținea medicamente etichetate exclusiv în limba germană, fiind inutilizabilă în condiții de stres pentru personalul vorbitor de română sau engleză”, iar „manșeta tensiometrului era prea mică pentru persoane cu constituție corporală mai mare – complet nepotrivită pentru o situație critică”.

„În ciuda faptului că a fost evitată o tragedie majoră, care ar fi putut duce la întoarcerea aeronavei cu peste 250 de pasageri, HiSky nu a avut nici măcar decența de a-i mulțumi oficial Doctorului Alexandru Marandici pentru salvarea vieții pasagerei și, implicit, pentru evitarea unor pierderi financiare și operaționale uriașe”, se mai arată în postarea de pe online.

Autoarea relatării susține că se afla în acel avion în calitate de pasageră și că persoana care a avut de suferit era chiar lângă ea. Autoarea a ținut să precizeze că s-a reușit recuperarea pasagerei originare din Ucraina. „De la lipsă de puls, tensiune sub 40, mâini reci, inconștiență… A ieșit pe propriile picioare. 2 ore a durat resuscitarea. Nu a fost AVC și nici infarct. (…) Doamna în vârstă, 2 zile nedormite, doză dublă administrată a medicamentelor pentru hipertensiune”, a comunicat autoarea postării.

Și medicul Alexandru Marandici a menționat, într-un comentariu la postarea autoarei, că la aterizare femeia din Ucraina era stabilă și a fost ulterior însoțită de un angajat al aeroportului.

Ce spune HiSky

„Precizăm că zborul din 24 iunie a fost efectuat cu o aeronavă și echipaj asigurate de partenerul nostru SkyUp, conform unui acord standard în industrie. În astfel de cazuri, operațiunea se desfășoară sub certificatul de operator al partenerului, inclusiv cu echipamentele și protocoalele proprii”, au menționat reprezentanții HiSky la postarea autoarei de pe rețelele de socializare.

În continuare, compania a mulțumit lui Alexandru Marandici și a menționat că va lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme în viitor.

„Regretăm neplăcerile create și tratăm cu maximă seriozitate orice situație care ține de siguranța și confortul pasagerilor noștri. Chiar dacă nu putem interveni direct în procedurile partenerului, vom discuta acest caz și vom lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de probleme în viitor. Mulțumim domnului doctor Alexandru Marandici pentru intervenția salvatoare și pentru profesionalismul de care a dat dovadă!”, au spus reprezentanții companiei.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții SkyUp. Deocamdată nu avem un răspuns.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: