Cum explică Dragalin scrisoarea către Mariana Ursachi, citită la ședința Consiliului Superior al Magistraturii

Solicitată de TVR Moldova să explice de ce i-a adresat o scrisoare anume Marianei Ursachi, Veronica Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție a examinat circumstanțele „în jurul declarației de avere și a mașinii” acesteia și „nu a fost constatată o încălcare”. Amintim că, în 2024, judecătoarea Curții Supreme de Justiție Mariana Ursachi a fost eliberată din funcție, după ce nu a promovat evaluarea externă, pentru că nu corespundea „criteriilor de integritate financiară”.

„Dar chiar dacă ar fi existat abateri, asta nu permite statului să încalce drepturi constituționale și fundamentale ca răzbunare”, a adăugat Dragalin.

În același timp, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție a adăugat că „protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de statutul lor este esențială pentru menținerea unui stat de drept funcțional”. „Dacă se permit abuzuri sau încălcări ale drepturilor fundamentale, acestea pot crea un precedent periculos care poate afecta întreaga societate”, a menționat Dragalin.

***

Pe 8 aprilie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, avocata Cristina Ciubotaru a prezentat o scrisoare adresată clientei sale, judecătoarei Mariana Ursachi. Scrisoarea, datată 5 aprilie, a fost semnată de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Astfel, ex-șefa Procuraturii Anticorupție menționa că informațiile prezentate de ea în scrisoare ar putea fi utile în apărarea carierei de judecător a Marianei Ursachi.

„La 01 august 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis 21 de decizii în favoarea candidaților la funcții în CSM și CSP care nu au promovat procedura de pre-vetting. Aceste decizii au dus la critici dure din partea politicienilor de rang înalt. (…) Participarea Dvs. în completul de judecători la CSJ care au emis deciziile din 01 august 2023, vă pune în vizorul politic. În acest circumstanțe, consider că există un risc considerabil că Dvs. ați avut și veți continua să aveți consecințe negative profesionale, ca rezultat la presiuni politice”, comunica Dragalin în scrisoare.

În scrisoare, Dragalin susținea că președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu „procurori integri” și care din punctul său de vedere ar trebui să treacă Vetting-ul. De asemenea, Dragalin menționa că a primit mesaje pe aplicația Signal de la unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, pe care le-a interpretat ca pe o încurajare de a porni un dosar penal cu privire la pretinse decizii ilegale luate de judecătorii CSJ.

Președinția a calificat afirmațiile Veronicăi Dragalin ca fiind „false”. Iar Ion Guzun a declarat că discuția sa cu Dragalin a fost „scoasă din context”.

***

În decembrie 2024, magistrata Curții Supreme de Justiție (CSM) Mariana Ursachi a fost eliberată din funcție după ce nu a promovat evaluarea externă. Consiliul Superior al Magistraturii declara că „judecătoarea nu corespunde criteriilor de integritate financiară”. Conform hotărârii CSM, Ursachi este decăzută din dreptul de a exercita funcția de judecător pe un termen de 7 ani din data confirmării deciziei, cât și alte funcții publice.

Potrivit Ziarul de Gardă, în decembrie 2024, CSM a dispus eliberarea din funcție a magistratei după ce a acceptat dubiile formulate de Comisia de evaluare a judecătorilor la adresa integrității financiare a Marianei Ursachi. Comisia de evaluare a solicitat clarificări din partea subiectului cu privire la următoarele aspecte:

  • implicarea în cazuri care au condus la încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO);
  • un potenţial conflict de interese;
  • schimbul de vehicule vechi şi aparent mai ieftine cu vehicule „mai noi şi mai scumpe” (BMW X5 a/f 2008, Porsche Cayenne a/f 2012) 
  • primirea prin donaţie a unei case când Ursachi a reluat traiul comun cu fostul său soţ.

Conform sursei, în septembrie 2011, Ursachi a dobândit dreptul de proprietate asupra unui BMW, declarând achiziția cu 10.000 de lei, invocând schimbul mașinii anterioare Volkswagen Phaeton cu achitarea unei sume de 10.000 de lei intermediarului. Ulterior, a schimbat vehiculul BMW X5 2008 pe un Porsche Cayenne a/f 2012, plătind dealerului diferența în sumă de 11.000 de lei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: