Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține că premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu i-ar fi cerut liste cu procurori „integri care ar trebui să promoveze Vetting-ul”. Dragalin a făcut dezvăluirile într-o scrisoare prezentată de avocata Cristina Ciubotaru, în cadrul ședinței de marți, 8 aprilie, a Consiliului Superior al Magistraturii. Pe de altă parte, Președinția afirmă că aceste acuzații sunt false.
În scrisoarea, adresată judecătoarei Mariana Ursachi, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție a menționat că pe parcursul anului 2024, a fost abordată de Dorin Recean și Maia Sandu referitor la procedura vetting în privința procurorilor din Procuratura Anticorupție, ambii solicitând lista procurorilor pe care îi consider integri și care, ar trebui să promoveze vetting-ul.
Dragalin, însă, spune că nu a trimis astfel de liste.
„Nu am transmis așa listă niciodată, pentru că consider incorect implicarea politicului în procedura vetting și pentru că consideram că așa listă ar putea fi folosită cu scopul diametral opus – să fie atacați procurorii pe care eu îi consider integri și corecți (și care nu se vor supune presiunilor politice în viitor), ceea ce s-a și întâmplat”, se mneționează în scrisoarea acesteia.
Președinția a reacționat la acuzațiile șefei PA, menționând că „este regretabil faptul că fosta procuroare-șefă face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu președinta țări”.
„Președinta Republicii Moldova este garantul suveranității și securității statului. Alegerile din toamna trecută au demonstrat cum corupția politică, lăsată nepedepsită, s-a transformat în corupție electorală – o amenințare directă la adresa suveranității și securității naționale. Șefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție, precum și întregul sistem de justiție, să se curețe de corupție și să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere. Procedura de vetting/pre-vetting este un instrument prin care o comisie de evaluatori externi analizează dosarele și propune eliminarea din sistem a persoanelor corupte. Ne pare rău că doamna procuror nu este de acord cu această curățare, desfășurată în paralel cu promovarea procurorilor și judecătorilor onești și cu construirea unui sistem de justiție integru”, se menționează în comunicatul emis de președinție.
Veronica Dragalin a anunțat pe 19 februarie că își depune demisia de la conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), în contextul intensificării presiunilor asupra ei și din cauza proiectului legislativ care prevedea lichidarea instituției pe care o conducea.