Cum puteți primi pensia în condiții de carantină? Instrucțiuni NM
Full Article 3 minutes read

Cum puteți primi pensia în condiții de carantină? Instrucțiuni NM

Persoanele în etate sunt în zonă sporită de risc din cauza răspândirii coronavirusului de tip nou. De aceea autoritățile le recomandă să nu iasă din casă fără necesitate și să limiteze la maximum contactele. Dar primirea pensiei fără a contacta cu alte persoane nu e atât de simplă. NM a aflat despre toate modalitățile de primire a pensiei în Moldova în perioada de carantină.

Pe card

Dacă până la declanșarea pandemiei și a instituirii măsurilor de carantină ați reușit să perfectați procedura de obținere a pensiei pe cardul bancar, nu veți avea probleme. Dacă însă și acum mergeți la oficiul poștal după pensie, pentru a schimba modalitatea de primire a pensiei trebuie să mergeți la orice bancă și să scrieți o cerere. La bancă, perfectarea se va face rapid. Pentru aceasta e nevoie de pașaport și de legitimația de pensionar. Există însă un „dar!”. Veți putea primi pensia pe card abia începând cu luna viitoare. Deci, dacă veți scrie cererea pe 17-18 martie, pensia pentru luna martie o veți primi încă la oficiul poștal. Ori ea va fi transferată pe contul bancar și veți primi pe card două pensii, în luna aprilie.

La oficiul poștal

Dacă pensionarul a primit pensia la oficiul poștal, va trebui s-o primească acolo și în continuare. Cel puțin luna aceasta. Pentru ca pensia să vă fie adusă acasă, trebuie să scrieți o cerere la oficiul poștal. Personal. La aceasta va trebui să anexați un certificat de la medicul de familie precum că într-adevăr, nu sunteți în stare să mergeți personal la oficiul poștal pentru a vă primi pensia. Dar dacă vă este frică să nu vă infectați de coronavirus și din această cauză nu doriți să mergeți la oficiul poștal, poștașul nu vă va aduce pensia. „Sunt puțini poștași și ei nu pot ajunge la toți doritorii”, a precizat pentru NM serviciul Relații mass-media de la „Poșta Moldovei”.

Prin procură

O altă variantă de a scuti pensionarii de deplasările la oficiul poștal este cel de a întocmi o procură pe numele unei persoane apropiate, mai tinere. Pentru aceasta e nevoie de un notar care prestează servicii la domiciliu. De menționat că persoana căreia i-a fost încredințată primirea pensiei la oficiul poștal cu această procură va trebui s-o primească cel puțin în decurs de un an. Procura pentru primirea pensiei nu poate fi întocmită pe un termen mai mic.

Sunt și alte variante?

Ultima variantă posibilă este să nu mergeți luna aceasta după pensie, ci să luați dintr-odată două, luna viitoare. „Pentru că situația aceasta este temporară. Totul se va termina degrabă”, ne-au comunicat cei de la serviciul Relații mass-media.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: