Cum rămâne cu mandatele deputaților Partidului „ȘOR”, dacă va fi declarat neconstituțional? Precizările ministrei Justiției
Full Article 3 minutes read

Cum rămâne cu mandatele deputaților Partidului „ȘOR”, dacă va fi declarat neconstituțional? Precizările ministrei Justiției

În cazul în care Curtea Constituțională va declara neconstituțional Partidul „ȘOR”, una dintre opțiuni este ca deputații acestei formațiuni să activeze în calitate de deputați independenți. O spune ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia dacă judecătorii Curții vor declara neconstituțională formațiunea condusă de Ilan Șor, Ministerul Justiției se va adresa în instanță pentru radierea definitivă a acestui partid.

Ministra Justiției a declarat că Guvernul a expediat Curții sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”, având argumente concludente că această formațiune încalcă legislația.

Acest caz va fi o premieră pentru Republica Moldova, un astfel de precedent nu am avut. Pentru acest caz Curtea Constituțională a solicitat și opinia Comisiei de la Veneția. Din poziția Guvernului pot să spun că au fost prezentate suficiente argumente. Este notoriu faptul că au fost multiple episoade de încălcare a legislației electorale de către acest partid, inclusiv cu sancționări. Au fost mai multe cazuri de constatare a finanțării ilegale a formațiunii, mai multe persoane ale acestui partid sunt subiecții sancțiunilor aplicate de SUA, Marea Britanie. Procuratura Anticorupție instrumentează câteva cauze ce vizează finanțarea ilegală a partidului. Toate acestea, luate în ansamblu, sunt în viziunea noastră suficiente argumente, dar cea care va decide este Curtea Constituțională”, a spus Veronica Mihailov-Moraru la Radio Moldova, relatează IPN.

Veronica Mihailov-Moraru a mai spus că cei 5 deputați ai fracțiunii Partidului „ȘOR” ar putea deveni parlamentari independenți.

Dacă va fi o hotărâre prin care s-ar stabili că acest partid nu este constituțional, Ministerul Justiției se va adresa în instanța de judecată privind lichidarea și radierea acestui partid, inclusiv, către Agenția Servicii Publice. Mai interesant este ce va constata Curtea Constituțională privind mandatele deputaților, întrucât aceștia au fost aleși direct de către popor. Deputații ar putea să rămână independenți. Pentru că nu putem nega faptul că acești deputați au fost aleși direct de către popor și ar putea să activeze în continuare în calitate de deputați independenți. Dar aceasta este doar una dintre opțiuni. Dacă o parte din membrii acestui partid vor dori să facă parte dintr-un alt partid, este un drept al lor. Nimeni nu neagă dreptul de asociere”, a precizat ministra.

Veronica Mihailov-Moraru a mai spus că „este importantă puterea exemplului”.

Dacă se admite o astfel de sesizare, Curtea va da niște aprecieri, care pe viitor vor disciplina exponenții partidelor politice să adopte niște principii sănătoase și să respecte legea”, a explicat ministra Justiției.

Ședința Curții Constituționale în timpul căreia este examinată sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor continuă astăzi, 13 iunie, începând cu ora 10.00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: