Андрей Мардарь / NewsMaker

Cum răspunde membrul CEC Pavel Postica la acuzația că ar fi primit indicații directe de la Maia Sandu

Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Pavel Postica a respins acuzațiile lansate de reprezentanții Partidului „ȘOR”, potrivit cărora, el este cel care ar fi primit „indicații directe de la președinta țării Maia Sandu”, privind excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar de Bălți. Postica a comentat acuzațiile în cadrul unei conferințe de presă din dimineața de 5 decembrie.

Întrebat de un jurnalist cum comentează acuzațiile vehiculate, Postica a răspuns că a auzit mai multe versiuni cu privire la presupuși organizatori ai procedurii de excludere.

„Nu voi comenta foarte multe aceste acuzații. Cel mai important este că, în spațiul public, au fost diverse acuzații cu referire la diferite nume, că ar fi coordonat, organizat toată această procedură. Pentru generatorii acestor speculații: le-aș sugera să se aprecieze până la urmă cine este acel responsabil din umbră pentru toate aceste „ilegalități” admise de CEC. Nu în ultimul rând, vreau să menționez încă un lucru foarte important: CEC este un organ colegial – deciziile se adoptă de majoritatea membrilor CEC și nu de un membru simplu, indiferent de statutul său. Fiecare membru are un singur vot”, a răspuns Postica.

Anterior, reprezentanții Președinției au refuzat să comenteze acuzațiile lansate de Marina Tauber în adresa Maiei Sandu.

În seara de 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți. Potrivit unui raport prezentat de către membru CEC Pavel Postica, Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Pe 3 decembrie, demersul CEC a început să fie examinat de Judecătoria Bălți. În urma a numeroase tergiversări, Judecătoria Bălți și Curtea de Apel Bălți au decis anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți. Decizia finală urmează a fi luată de Curtea Supremă de Justiție.

În dimineaț de 5 decembrie, când urma să înceapă turul doi de scrutin la Bălți, CEC a anunțat că procesul electoral a fost suspendat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: