Cum răspunde membrul CEC Pavel Postica la acuzația că ar fi primit indicații directe de la Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

Cum răspunde membrul CEC Pavel Postica la acuzația că ar fi primit indicații directe de la Maia Sandu

Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Pavel Postica a respins acuzațiile lansate de reprezentanții Partidului „ȘOR”, potrivit cărora, el este cel care ar fi primit „indicații directe de la președinta țării Maia Sandu”, privind excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar de Bălți. Postica a comentat acuzațiile în cadrul unei conferințe de presă din dimineața de 5 decembrie.

Întrebat de un jurnalist cum comentează acuzațiile vehiculate, Postica a răspuns că a auzit mai multe versiuni cu privire la presupuși organizatori ai procedurii de excludere.

„Nu voi comenta foarte multe aceste acuzații. Cel mai important este că, în spațiul public, au fost diverse acuzații cu referire la diferite nume, că ar fi coordonat, organizat toată această procedură. Pentru generatorii acestor speculații: le-aș sugera să se aprecieze până la urmă cine este acel responsabil din umbră pentru toate aceste „ilegalități” admise de CEC. Nu în ultimul rând, vreau să menționez încă un lucru foarte important: CEC este un organ colegial – deciziile se adoptă de majoritatea membrilor CEC și nu de un membru simplu, indiferent de statutul său. Fiecare membru are un singur vot”, a răspuns Postica.

Anterior, reprezentanții Președinției au refuzat să comenteze acuzațiile lansate de Marina Tauber în adresa Maiei Sandu.

În seara de 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți. Potrivit unui raport prezentat de către membru CEC Pavel Postica, Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Pe 3 decembrie, demersul CEC a început să fie examinat de Judecătoria Bălți. În urma a numeroase tergiversări, Judecătoria Bălți și Curtea de Apel Bălți au decis anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți. Decizia finală urmează a fi luată de Curtea Supremă de Justiție.

În dimineaț de 5 decembrie, când urma să înceapă turul doi de scrutin la Bălți, CEC a anunțat că procesul electoral a fost suspendat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: