Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize în paralel – criza pandemică, criza energetică și creșterea prețurilor. Iar dacă criza pandemică scade în intensitate, atunci cea energetică ne creează probleme majore. Despre acest lucru a anunțat președinta Maia Sandu într-o mesaj video adresat cetățenilor, pe 18 martie.
„Asta înseamnă costuri mai înalte pentru încălzire și electricitate. Și prețurile la carburanți au luat-o razna punând în pericol lucrările agricole de primăvară. Au crescut prețurile la alte produse și bunuri de primă necesitate. Războiul nu ne afectează direct, dar ne afectează economic și social. Suntem obosiți, slăbiți și avem venituri mai mici, dar nu suntem doborâți”, a declarat președinta.
Între timp, șefa statului susține că Moldova a pierdut accesul logistic de la nodul Odesa, de unde primeam o bună parte din importurile care vin în țară.
„Importatorii folosesc rute alternative mai scumpe, pentru livrarea produselor. Ei caută de urgență alți parteneri de afaceri, în locul celor pierduți din cauza războiului. Creșterea cheltuielilor de import duce la prețuri majorate, prețuri pe care le plătim cu toții”, a explicat Sandu.
Și exportatorii sunt afectați de război.
„Cei care exportă producție pe piețele de est au dificultăți cu livrările din cauza acțiunilor militare pe teritoriul țării vecine. Utilizarea rutelor alternative, crește costurile de transport deja foarte mari din cauza prețului la combustibil și afectează competitivitatea produselor. Reorientarea spre alte piețe ia timp. Mulți antreprenori din țara noastră se află în mare dificultate și acesta e costul invizibil pervers al războiului”, a comunicat șefa statului.
Președinta Maia Sandu s-a adresat, pe 18 martie, cetățenilor Republicii Moldova. Șefa statului declară că războiul din Ucraina a declanșat o nouă criză care va avea consecințe de durată pentru țara noastră.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.