Cum se vor schimba cursul leului și prețurile până la sfârșitul anului? Prognozelele BNM
Full Article 3 minutes read

Cum se vor schimba cursul leului și prețurile până la sfârșitul anului? Prognozelele BNM

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a redus previziunile de inflaţie cu 0,4%. Inflația va atinge coridorul stabilit de BNM până la sfârșitul anului. NM explică ce se va întâmpla cu prețurile și cursurile de schimb.

Ce prognozează Banca Națională?

Banca Națională a Moldovei a corectat prognoza inflației, presupunând că aceasta va scădea și mai repede decât acum. Potrivit prognozei prezentate pe 15 mai la o conferință de presă de către șeful Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, inflația medie în acest an va fi de 13,3%, adică cu 0,4% mai puțin decât se prognozase la începutul anului.

Anul viitor, inflația va fi de 5,1%, adică cu 0,4% mai puțin decât a prezis Banca Națională anterior.

Potrivit prognozei actualizate, rata inflaţiei va scădea până la coridorul de 5% ± 1,5% stabilit de Banca Naţională în trimestrul IV al acestui an. Atunci inflația va fi de 6,5%.

Ce se va întâmpla cu creșterea prețurilor?

Banca Națională consideră că inflația va scădea mai repede decât au prezis autoritățile de reglementare anterior, pentru toate componentele sale: inflație de bază, prețuri reglementate și energie.

„[În ceea ce privește alimentele] a avut loc un cutremur în Turcia (a afectat rata de creștere a prețurilor – NM) și efecte sezoniere, dar, în general, prețurile vor fi mai mici decât am prezis anterior”, a spus Armașu.

Ce va fi cu cursul leului moldovenesc?

Totodată, Armașu a menționat că Banca Naţională a făcut multe intervenţii valutare, dar cursul leului moldovenesc continuă să se întărească. Motivul, potrivit acestuia, este cererea slabă de valută din partea importatorilor, ceea ce duce la un exces pe piaţa valutară.

Ce se va întâmpla cu valutele străine și prețurile la gaze?

BNM prezice că dolarul american în raport cu euro va fi de 1,11 dolari pentru un euro, iar în 2024 va ajunge la 1,18 dolari pentru un euro. Acum, cursul de schimb este de 1,09 USD pentru 1 EUR. Cursul de schimb al rublei ruse, conform prognozei Băncii Naționale, se va slăbi și se va ridica la 78 de ruble pentru 1 dolar în 2023 și 89 de ruble pentru 1 dolar în 2024.

În același timp, Banca Națională și-a majorat prognozele privind prețul petrolului de la 79,4 USD la 82,7 USD pe baril anul acesta și de la 76,4 USD la 77,7 USD anul viitor. În același timp, autoritatea de reglementare se așteaptă la reduceri semnificative ale prețurilor la gaze. Dacă la începutul anului Banca Națională a prezis prețul mediu pentru acest an la 852,7 USD la 1.000 de metri cubi de gaz, acum este de 709,8 USD, iar anul viitor prețul mediu va fi de 664,2 USD la 1.000 de metri cubi de gaz, în timp ce cel anterior a prognozat 851,7 USD pentru 1 mie de metri cubi de gaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: