BNM
Игорь Чекан, NewsMaker

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară – din nou majorată. Deciziile BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat, din nou, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară. De această dată – cu 0,9%. Ultima dată, rata de bază a fost majorată pe 10 ianuarie, cu 2%. BNM a majorat și rata la creditele overnight, la operațiunile repo și la depozitele overnight. 

Comitetul executiv al BNM a stabilit rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6,50 la sută anual, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în prezent. Amintim, ultima dată, rata de bază a fost majorată pe 10 ianuarie 2025 – de la 3,60% la 5,60%.

Totodată, comitetul executiv al BNM a stabilit și ratele de dobândă:

  1. a) la creditele overnight, la nivelul de 8,50 la sută anual. Până acum a fost la nivelul de 7,60 la sută anual;
  2. b) la operațiunile repo, la nivelul de 6,75 la sută anual. Până acum a fost până la 5,85;
  3. c) la depozitele overnight, la nivelul de 4,50 la sută anual. Până acum a fost la nivelul de 3,60 la sută.

Potrivit BNM, rata de bază a fost majorată cu 0,9 puncte procentuale din mai multe motive, printre acestea:

– semnarea Scrisorii de Intenție între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană  privind acordarea unui pachet extins de sprijin pentru consolidarea rezilienței și independenței energetice a țării noastre;

– necesitatea temperării efectelor de runda a doua cauzate de modificarea tarifelor reglementate din lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025 asupra inflației și ancorării anticipărilor inflaționiste cu scopul readucerii ratei anuale a indicelui prețurilor de consum în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5,0 la sută anual într-un termen rezonabil;

– accentuarea incertitudinilor legate de evoluțiile economiei mondiale și a fluxurilor comerciale, în contextul global actual.

***

Rata de bază este un indicator important de care depinde activitatea economică. Cu cât rata de bază este mai mare, cu atât ratele la depozitele și împrumuturile oferite de băncile comerciale sunt mai mari. Când inflația este mare, Banca Națională crește de obicei rata de bază. Acest lucru se face pentru a reduce consumul, care împinge inflația în sus, și pentru a încuraja oamenii, prin rate ridicate la depozit, să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mulți bani. Dezavantajul este scumpirea creditelor, inclusiv pentru afaceri, care poate afecta negativ dezvoltarea economică, deoarece companiilor le este mai greu să se dezvolte în condițiile unor împrumuturi costisitoare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Foto: Vasile Tarlev, Igor Dodon, Vladimir Voronin

„Frontul Putin”: Grosu, prima reacție după ce opoziția a anunțat că merge la alegeri cu un „bloc patriotic”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că politicieni care de-a lungul timpului au fost în funcții de conducere a Republicii Moldova „au fost scoși de la naftalină la comanda Kremlinului” și vor „să captureze” statul după alegeri, pentru a-l preda Rusiei. Potrivit lui, acești politicieni sunt „un pericol foarte mare” pentru viitorul țării noastre. Precizările au fost făcute pe 22 iulie, într-un mesaj pe Facebook, după ce Igor Dodon, Irina Vlah, Vladimir Voronin și Vasile Tarlev au comunicat că partidele pe care le conduc intenționează să creeze un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Alternativele lui Putin se înmulțesc. Politicieni obosiți, care s-au tot perindat la guvernare și au ținut Moldova în sărăcie și în zona gri, au fost scoși de la naftalină la comanda Kremlinului. De-a lungul anilor, ei au lucrat împotriva Moldovei. Acum vor să captureze iarăși țara noastră după alegeri și s-o dea pe tavă stăpânilor lor. Ce îi unește pe toți acești politicieni obosiți în frontul Putin? Aceeași sacoșă de bani și același stăpân. Frontul Putin, manifestat în diverse personaje, partide, blocuri, fiecare cu rol prestabilit, chiar dacă ascunși după măști diferite, este un pericol foarte mare pentru viitorul țării noastre”, a declarat Igor Grosu.

Politicianul a mai spus că PAS are „datoria” de a duce Republica Moldova înainte în Uniunea Europeană.

Afirmațiile lui Igor Grosu vin după ce, pe 22 iulie, într-o conferință de presă, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, au anunțat că planifică să formeze un bloc electoral, pe care l-au catalogat drept „patriotic, în vederea participării la alegerile parlamentare. Dodon a declarat că cele patru formațiuni sunt unite de poziții comune, printre care suveranismul și dorința de a restabili relațiile cu Federația Rusă, care de mai bine de 3 ani își continuă invazia la scară largă din Ucraina. Politicienii au lansat, de asemenea, mai multe acuzații la adresa PAS, precum faptul că ar fi „acaparat” statul. Totodată, Irina Vlah a spus că rămânerea Partidului Acțiune și Solidaritate va fi „o amenințare reală” la adresa Republicii Moldova.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: