În Chișinău, aproximativ 40 de mii de elevi din clasele primare au rămas fără grupe cu program prelungit. Părinții sunt nevoiți să-și ia copiii de la școală imediat după lecții sau să solicite angajatorilor să muncească de la distanță. NM a aflat cum soluționează școlile problema grupelor cu program prelungit (spoiler: unele oferă aceste servicii contra plată).
În general, școlile au doar trei variante de soluționare a problemei privind grupele cu program prelungit: să găsească bani pentru acestea în fondul școlii, să aștepte reluarea finanțării din bugetul Chișinăului și să adune bani în acest scop de la părinți.
În ceea ce privește fondurile școlare, una dintre școlile din Capitală a menționat că nu are bani pentru grupele cu program prelungit, iar această situație se atestă în majoritatea instituțiilor de învățământ.
Finanțare de la buget
Conform regulamentului privind organizarea și activitatea claselor și grupelor cu program prelungit, autoritățile locale pot decide referitor la funcționarea acestora „din fonduri bugetare și alte fonduri legale”. În prima jumătate a anului de învățământ 2023-24, grupele cu program prelungit erau finanțate în Chișinău din bugetul local. În septembrie, au fost deschise 114 grupe cu program prelungit în 124 de școli, care erau frecventate de 38.679 de copii.
După ce primăria Capitalei a raportat în ianuarie 2024 că nu există bani în bugetul orașului pentru finanțarea grupelor cu program prelungit, acestea au încetat să mai funcționeze.
Directoarea Liceului „Olimp” din Capitală, Olga Leașenco, a declarat pentru NM că școala și părinții așteaptă „de la stat grupe gratuite cu program prelungit”.
„Deocamdată, putem oferi doar servicii educaționale cu plată, plus cluburi, cercuri tematice și secții. Nu există însă un mecanism unic de finanțare: reglementările Ministerului Educației din 2016 ne obligă să deschidem grupe cu program prelungit cu condiția ca acestea să fie frecventate de 25-30 de elevi. Dar dacă grupul nu se completează, de ce părinții nu pot solicita școlii acest serviciu, de exemplu, pentru 15 elevi?” – a subliniat directoarea.
Aceasta a adăugat că nu există o părere comună în rândul părinților despre ce și-ar dori de la grupele cu program prelungit contra plată.
„Unii oameni au nevoie de grupe cu program prelungit pentru ca copiii să fie supravegheași, este de înțeles. Unii vor să îmbunătățească calitatea studiilor, iar pentru acești părinți timpul nu contează; alții își doresc ambele servicii, dar nu au posibilitate să plătească pentru ele”, a spus Olga Leașenco.
Este de remarcat faptul că, conform regulamentului, „numărul de copii în grupe este stabilit de către administrația școlii și nu trebuie să depășească 25-30 de persoane”.
Finanțare din contul părinților
Opțiunea de finanțare a grupelor cu program prelungit din contul părinților este posibilă în școlile cu autonomie economico-financiară, adică cele care își pot gestiona în mod independent finanțele.
De exemplu, directoarea Liceului „N. Milescu-Spătaru” Govhar Buinițcaia a declarat pentru NM că liceul le-a propus părinților să plătească grupele cu program prelungit, iar aproximativ o sută de părinți au fost de acord.
„Aceasta înseamnă că pot fi formate patru grupe a câte 25 de persoane. Suntem la autogestiune financiară, economistul nostru a calculat costul estimativ al unui program after-school pe lună per elev – s-a dovedit a fi aproximativ 350 de lei, suma include salariul profesorului și utilitățile”, a precizat directoarea
.
În diferite școli părinților li se propun diferite taxe pentru grupele cu program prelungit. Conform unor documente în a căror posesie a intrat NM, taxa lunară pentru grupele cu program prelungit poate varia de la 25 la 35 de lei pe zi (dacă grupul este frecventat de 25 – 38 de persoane) și până la 44 de lei pe zi (dacă grupul este frecventat de 15 – 25 de persoane).
Adică, pentru 22 de zile lucrătoare pe lună, va trebui să plătiți pentru grupa cu program prelungit între 550 și 770 de lei și, respectiv – 968 de lei.
Iată, de exemplu, complexul educațional liceul-grădiniță „Kiril și Metodiu” nu poate oferi grupe cu program prelungit contra plată. Directoarea Eugenia Guțu a explicat ca instituția de învățământ nu are autonomie financiara, finanțele liceului sunt gestionate de Direcția Educație a sectorului Rîșcani. Deocamdată, școala poate oferi părinților și copiilor doar o alternativă temporară – cercuri tematice extrașcolare.
„Cercurile tematice nu prevăd efectuarea temelor pentru acasă cu copiii, iar scopul grupelor cu program prelungit este supravegherea elevilor și finalizarea temelor pentru acasă. Din câte cunoaștem, Direcția Educație Chișinău elaborează o formulă care permite școlilor să deschidă grupe cu program prelungit pentru care părinții vor plăti școlii. Contul trebuie deschis la trezorerie; nu toate școlile au un astfel de cont. Așteptăm ca conducerea să finalizeze proiectul, este posibil ca până la sfârșitul lunii ianuarie astfel de grupe să funcționeze deja”, a menționat directoarea.
O sursă a NM din cadrul unui liceu din Capitală ne-a spus că unii părinți le cer profesorilor să organizeze în mod independent grupele, fără a anunța administrația. „Dar astfel de scheme pot genera corupție”, a menționat interlocutorul.
În regiunile Moldovei există exemple de trei opțiuni de finanțare a programelor after-school: din contul părinților, din bugetul orașului și a consiliului orășenesc și din fondurile școlii. De exemplu, la Liceul „Piotr Rumeanțev” din Cahul și Liceul „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga, grupele cu program prelungit sunt plătite din resursele instituțiilor de învățământ. Reprezentanții Liceului „Mihail Ciachir” au spus pentru NM că aici funcționează doar grupele cu program prelungit pentru copiii care studiază în limba română. Acestea sunt frecventate de 45 de elevi, care învață în grup până la ora 15:00. La Liceul „Piotr Rumeanțev” în grupă sunt 46 de elevi, iar părinții plătesc doar prânzul – câte 15 lei fiecare.
***
La începutul lunii ianuarie, părinții elevilor au fost informați că grupele de zi cu program prelungit în școlile din Chișinău vor fi închise. Ulterior, primăria a explicat că grupele nu se închid, dar orașul nu are bani să le finanțeze. Pentru a afla mai multe detalii privind acuzațiile în acest caz ale primăriei la adresa autorităților centrale, cum vor avea de suferit copiii și cu ce sunt de vină legile, vedeți în articolul „Va rămâne Chișinăul fără grupe cu program prelungit?”
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!