Cum trebuie să se numească limba de stat a Republicii Moldova? Sondaj NM

În Moldova nu contenesc discuțiile aprinse pe tema limbii vorbite și denumirea corectă a acesteia. Pe 2 martie, majoritatea parlamentară a adoptat în prima lectură o inițiativă care prevede înlocuirea sintagmei „limba de stat/moldovenească” din toate legile, inclusiv din Constituție. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a protestat chiar în timpul procedurii de vot, iar pe 6 martie a manifestat în fața Curții Constituționale. Ex-președintele Vladimir Voronin a propus chiar desfășurarea unui referendum național, pentru ca cetățenii să fie întrebați cum, în opinia lor, trebuie să se numească limba. 

Noi am decis să aflăm de la voi, cititorii noștri, ce părere aveți: care este denumirea corectă a limbii vorbite în Republica Moldova? Sondajul este anonim. Puteți vota o singură dată.

[yop_poll id=”47″]

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: