După instituirea stării de urgență în Moldova, autoritățile mai întâi au înăsprit, apoi au început să relaxeze măsurile de carantină. NM relatează, ce măsuri de carantină funcționează acum în țară, cum se pedepsește pentru încălcarea lor, ce restricții vor fi relaxate în timpul apropiat și cum autoritățile intenționează să scoată țara din carantină.
Ce au dreptul să facă cetățenii și ce nu
Cetățenii încă nu au dreptul să se plimbe în parcuri și păduri și să se afle pe terenurile de sport și cele pentru copii. În schimb, Alexei Grosu, șeful-adjunct al Poliției Capitalei, a precizat pentru NM că se permite să mergi pe trotuarul de lângă parc sau de lângă pădure, fără teama de a fi amendat.
Este permisă plimbarea cu copilul (la fel, cu excepția parcurilor și a terenurilor pentru copii). Important e să se păstreze distanța de alte persoane. Aceleași restricții sunt valabile și în cazul plimbării cu animalele de companie (nu în pădure și nu în parc). Și pensionarii au dreptul să-și plimbe animalele de companie.
Se permite alergatul, însă numai pe străzi. Pentru alergatul în parcuri, păduri sau la terenul de sport pot fi aplicate amenzi. De la 22 aprilie, s-a permis reluarea antrenamentelor pentru membrii selecționatelor naționale. Însă doar în aer liber.
În locurile publice sunt interzise grupurile mai mari de trei persoane (excepție – rudele apropiate).
Persoanele care au depășit vârsta de 63 de ani pot ieși din casă doar pentru procurarea produselor în magazinul din imediata apropiere, la farmacie sau la medic. De menționat că la Chișinău și la Soroca, perioada ieșirii este limitată – de la 9:00 până la 13:00.
Ce funcționează în țară
După instituirea stării de urgență în Moldova, a fost permisă doar activitatea magazinelor alimentare, farmaciilor, băncilor și benzinăriilor. Ulterior, autoritățile au permis să fie deschise magazinele de produse chimice de uz casnic și magazinele agricole. La Chișinău și Bălți, producătorii agricoli au primit dreptul de a-și comercializa produsele în stradă, în locuri special amenajate în acest scop.
De la 22 aprilie, restaurantele și cafenelele pot să-și vândă bucatele „cu livrare”. De la 27 aprilie, își va relua activitatea, parțial, Agenția Servicii Publice: vor fi eliberate documente cu privire la înregistrarea automobilelor, permise de conducere, adeverințe de naștere și de căsătorie.
Cum funcționează transportul public
Din ziua de 28 martie, călătoria cu troleibuzele și autobuzele din Chișinău este gratuită (taxatorii nu lucrează acum din cauza riscului de a se infecta). Însă transportul funcționează conform unui orar special: în zilele de lucru – de la 05:30 până la 10:00 și de la 16:00 până la 20:00. În zilele de odihnă – de la 06:00 până la 10:00 și de la 16:00 până la 19:30.
La Paștele Blajinilor – 25, 26 și 27 aprilie – activitatea transportului public din Chișinău va fi sistată, pentru a exclude mulțimile de oameni la cimitire. Iar porțile cimitirelor vor fi închise în acele zile.
Transportul interurban de pasageri nu este interzis. Însă, potrivit informației transportatorilor, 90 la sută din curse au fost sistate.
Cum se pedepsește pentru nerespectarea măsurilor de carantină
De la 16 martie, în Moldova funcționează sistemul de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de carantină. Astfel, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, de prevenire sau de combatere a bolilor epidemice, inclusiv pentru provocarea riscului de infectare, persoana fizică ar putea fi sancționată cu o amendă ce variază de la 450 până la 500 de unități convenționale (22,5 mii de lei – 25 mii de lei), iar persoana juridică – cu suma de la 1 mie până la 1,5 mii de u.c. (50 de mii de lei – 75 de mii de lei).
Serviciul de presă al MAI a comunicat pentru NM că de când în Moldova a fost instituit regimul stării de urgență, poliția a aplicat peste 1400 de amenzi, dintre care peste 900 – persoanelor fizice. Volumul total al amenzilor este de peste 26 de milioane de lei.
Cât va dura carantina
Regimul stării de urgență în Moldova a fost instituit până la 15 mai. Autoritățile au comunicat că restricțiile vor fi eliminate treptat. Dacă situația epidemiologică nu se va înrăutăți și numărul persoanelor infectate nu va crește, la sfârșitul lunii aprilie ar putea fi deschise magazinele, restaurantele și cafenelele. Apoi, la încheierea regimului stării de urgență, ar putea fi deschise școlile și grădinițele, iar la ultima etapă ar putea fi eliminate restricțiile privind organizarea evenimentelor de amploare. Mai târziu, prim-ministrul Ion Chicu a comunicat că procesul de învățământ în școli ar putea fi reluat abia în luna septembrie.