NewsMaker

Cum vor fi acordate noile compensații la energie? PAS propune două categorii noi de vulnerabilitate și acces direct la conturile bancare

Deputații partidului de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS), propun modificarea mecanismului de acordare a compensațiilor pentru plata facturilor la consumul de energie (gaz, lumină și căldură). Conform proiectului de lege, autoritățile vor institui două categorii noi de vulnerabilitate energetică – maximă și primară, vor avea acces direct la conturile bancare ale consumatorilor și vor oferi compensații după un nou mecanism consumatorilor din zona rurală, care se încălzesc iarna cu combustibili solizi, de exemplu lemn și cărbune.  

Potrivit deputaților PAS, categoria de vulnerabilitate energetică „maximă” și categoria de vulnerabilitate energetică „primară”, urmează a fi instituite cu scopul de a diferenția mai bine consumatorii încadrați în sezonul precedent în categoria de vulnerabilitate „foarte ridicată”, veniturile cărora variau între 0 lei și 6.500 de lei.

Pentru a îmbunătăți mecanismul, autoritățile își propun, inclusiv, să modifice lista cu criterii în baza cărora va fi stabilit gradul de vulnerabilitate, or, conform proiectului, în prezent nu există nicio diferență, de exemplu, între adulți și copii, persoane cu dizabilități sau locuitori ai mediului urban versus rural.

Dacă proiectul va fi votat de Parlament, în următorul sezon rece consumatorii vor putea completa o singură cerere pentru a putea beneficia de ajutor în perioada rece a anului și compensații în factură. Până acum, de exemplu, moldovenii completau două cereri diferite, în două sisteme informaționale separate.

Autoritățile recunosc că actualul mecanism are un impact „redus” în rândul locuitorilor din zonelor rurale care nu sunt racordați la surse de energie pentru încălzire, care beneficiază de suportul statului doar dacă se califică pentru ajutorul acordat în perioada rece a anului. Pentru a rezolva problema,  PAS propune pe de o parte integrarea celor 2 mecanisme (ajutor în perioada rece și compensații în factură) într-un mecanism unic, iar pe de altă parte – extinderea categoriilor de vulnerabilitate.

Adițional, pentru a avea „o imagine mai bună a veniturilor familiei” se propune acordarea accesului la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei. „Aceasta măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova”, anunță autorii inițiativei legislative.

Amintim că Guvernul a alocat, în iarna precedentă, cinci miliarde de lei  pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului. Aproape 611 mii gospodării din Moldova sau 80 la sută din numărul total, înregistrate în bazele Ministerului Protecției Sociale, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică „foarte ridicată”, beneficiind de compensații maxime oferite de stat. Totodată, circa 40 de mii de familii au beneficiat, în perioada noiembrie 2022-martie 2023, de ajutor în perioada rece a anului în valoare e 700 de lei, care reprezintă un suport financiar suplimentar compensațiilor acordate în facturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: