Cum vor vota moldovenii care se află în țările în care restricțiile au fost înăsprite? Anunțul MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat pe 27 octombrie regulile pentru votul în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale. După cum menționeză ministerul, din cauza unor restricții introduse, ca umare a avansării pandemiei, în Franța, Irlanda, Spania și Israel, cetățenii Moldovei din acele țări ar putea întâmpina dificultăți în exercitarea dreptului la vot.

De exemplu Franța a instituit pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu probabilitatea prelungirii până la 1 decembrie, unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze. Măsurile vor afecta activitatea secțiilor de votare din orașele: Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa nefiind însă afectată cea din Bordeaux.

Potrivit autorităților, ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale și recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00 pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților.

Și autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor restricții dure și complexe, implicit de deplasare în raza de 5 km a reședinței / domiciliului persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară. În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor 4 secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

În cazul Spaniei, Guvernul acestei țări a aprobat la 25 octombrie curent, în ședință extraordinară starea de alarmă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele.

După declararea stării de alarmă, urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul de externe spaniol, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot. Totodată,  pentru a evita careva dificultăți, misiunea noastră diplomatică a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de deplasare între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

În contextul situației pandemice și cetățenii Republicii Moldova care se află în Israel sunt rugați să printeze sau să descarce acest document în format electronic pe telefonul mobil pentru a fi prezentată la solicitare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: