gagauzinfo.md

Curtea Constituțională a validat mandatul unui nou deputat PSRM. Ce se știe despre el?

Curtea Constituțională (CC) a validat pe 11 februarie mandatul noului deputat din Partidul Socialiștilor (PSRM) Grigorii Uzun, care vine în locul lui Vladimir Golovatiuc, care a devenit ambasadorul Moldovei în Rusia.

Curtea Constituțională a aprobat cererea Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a ajuns în instanță pe 9 februarie. Grigorii Uzun a devenit noul deputat de la PSRM. Locul de deputat PSRM a fost eliberat după ce socialistul Vladimir Golovatiuc a demisionat pe 20 ianuarie.

Grigorii Uzun ocupă postul de deputat al Adunării Populare din Găgăuzia. Uzun, în vârstă de 34 de ani, este originar din Vulcănești. La sfârșitul anilor 90, împreună cu familia sa s-a mutat cu traiul în Rusia, însă peste 4 ani s-a întors în Moldova. În 2017 a fost ales deputat în cadrul Adunării populare a Găgăuziei, din partea Partidului Socialiștilor.

Familia lui Uzun a avut o afacere, în Rusia, în domeniul transportului. În declarația de venit depusă în 2018, Grigorii Uzun a indicat că, în perioada 2017-2018, a obținut în urma activității sale din Rusia circa $630 de mii. Acesta deține șase mijloace de transport „Kamaz”, precum și o Tayota Hilux și o Tayota Land-Cruiser.

Uzun s-a remarcat anul trecut, în urma unui scandal care s-a produs în timpul scufundării tradiționale de Bobotează de la Vulcănești. Detalii despre conflictul dintre deputat și primarul de Vulcănești citiți în articolul NM „Microfon într-un loc” și bătaia de Bobotează. Prin ce s-a remarcat următorul deputat PSRM, Grigorii Uzun?

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Banii confiscați din infracțiuni, direcționați către proiecte sociale: Inițiativa, pe masa Guvernului

Bunurile și banii confiscați din infracțiuni ar putea fi utilizați pentru finanțarea proiectelor sociale și de interes public. Un proiect în acest sens urmează să fie analizat în cadrul ședinței Guvernului din 9 iulie.

Inițiativa elaborată de Ministerul Justiției prevede ca bunurile și banii confiscați de stat în urma infracțiunilor să poată fi folosiți pentru servicii sociale, educație, sănătate, cultură, mediu sau proiecte comunitare, inclusiv pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile. Totodată, o parte din aceste resurse vor putea fi direcționate către autorități publice, în special pentru consolidarea capacităților instituționale, modernizarea infrastructurii sau combaterea criminalității.

Potrivit proiectului, bunurile confiscate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) vor fi direcționate către autorități, ONG-uri sau alte entități eligibile. De asemenea, sumele confiscate vor fi repartizate astfel:

  • 70% la bugetul de stat,
  • 20% pentru proiecte sociale,
  • 10% pentru instituții publice.

Proiectul prevede, totodată, înființarea unei Comisii pentru gestionarea bunurilor confiscate, formată din reprezentanți ai mai multor ministere și ai societății civile, care va decide alocarea acestor fonduri.

Proiectul are ca scop transpunerea legislației Uniunii Europene și alinierea Republicii Moldova la standardele europene privind recuperarea și utilizarea bunurilor confiscate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: