hotnews.ro

Curtea Constituțională, sesizată pe noua Lege a cetățeniei române. Cunoașterea limbii va trebui dovedită cu certificat

În România au fost aprobate noi reguli pentru redobândirea cetățeniei române. Solicitanții vor trebui să dovedească că știu limba română cel puțin la nivelul B1. Dovada se va face cu un certificat de competență lingvistică, eliberat de un institut de învățământ superior din România sau de institutele culturale românești din străinătate, dar și prin prezentarea unei copii a foii matricole emisă de un liceu sau formă de învățământ superior din țara de reședință a solicitantului care atestă studiul pentru minimum 3 ani în limba română. Pe 26 iunie, Camera Deputaților a adoptat forma finală a proiectului de modificare a Legii cetățeniei române. Actul așteaptă acum promulgarea. Pe fundalul acestei decizii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, a modificărilor făcute Legii cetățeniei române. 

Potrivit hotnews.ro, Camera Deputaților din România a adoptat pe 26 iunie forma finală a proiectului de modificare a Legii cetățeniei române. Actul normativ așteaptă acum promulgarea președintelui. Potrivit sursei, modificările cele mai importante se referă la măsurile suplimentare de protecție pe care statul român le-a introdus împotriva „redobândirii” frauduloase a cetățeniei române în baza unor acte false privind descendența românească, de către persoane care nu au absolut nicio legătură cu România.

„Este vorba despre Articolul 11 din Legea cetățeniei care s-a dorit a fi o reparație morală pentru locuitorii fostelor teritorii românești care au fost incluse în URSS în 1940 (nordul Bucovinei, Basarabia, Bugeac) și descendenții acestora până la gradul al III-lea”, a menționat presa română.

Se menționează că Legea adoptată de Camera Deputaților prevede câteva măsuri care, teoretic, ar trebui să prevină de acum înainte astfel de fraude. Măsurile au fost elaborate de Ministerul român al Justiției.

Astfel, pentru prima dată după 2009, cei care solicită redobândirea cetățeniei române în baza Articolului 11 trebuie să dovedească faptul că știu limba română cel puțin la nivelul B1. Dovada cunoașterii limbii se face cu „un certificat de competență lingvistică eliberat de un institut de învățământ superior din România acreditat sau de institutele culturale românești din străinătate”. De asemenea, se mai face și prin prezentarea unei copii legalizate a foii matricole emisă de un liceu sau formă de învățământ superior din țara de reședință a solicitantului care atestă studiul pentru minimum 3 ani în limba română. Sunt exceptate de la aceste prevederi persoanele care și-au pierdut cetățenia română în 1940 (oameni foarte în vârstă), dar și cele care au împlinit 65 de ani.

De asemenea, în lege au fost introduse mai multe măsuri de prevenție/verificare împotriva fraudării procesului. Primul obstacol va fi interacțiunea dintre solicitant și funcționarii de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie sau de la misiunile diplomatice din străinătate, atât la depunerea cererii de cetățenie, cât și la depunerea jurământului, astfel încât „constatarea că cel în cauză nu știe limba română ar fi ușor de realizat”.

Alte măsuri prin care autoritățile române spun că vor preveni fraudarea procesului:

– „Impunerea unui standard probatoriu obligatoriu pentru documentele oficiale emise de autoritățile altor state și depuse în dosarele de cetățenie”: dovada stării civile a solicitantului a ascendenților și descendenților săi, după caz, se va face prin extrase originale de pe actele de stare civilă eliberate de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare / redobândire a cetățeniei române însoțite de copii legalizate ale certificatelor de stare civilă sau după caz prin extrase multilingve originale eliberate;

– Posibilitatea Comisiei pentru Cetățenie pentru a cere prezentarea în original a înscrisurilor cu care solicitantul vrea să redobândească cetățenia română;

– Atunci când are îndoieli privind autenticitatea unor acte, funcționarul poate dispune orice verificare de care are nevoie;

– Comisia de cetățenie poate respinge cererea de redobândire a cetățenie atunci când „demersurile în scopul obținerii unei confirmări din partea autorităților statului străin emitent al documentelor rămân fără rezultat”.

Potrivit sursei, pe 27 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, a modificărilor făcute Legii cetățeniei române referitor la principiul statului de drept și al legalității în ceea ce privește „componenta sa referitoare la calitatea, previzibilitatea și accesibilitatea legii, precum și ale art. 4 alin. (2) coroborate cu art. 53 din Constituție referitoare la unitatea poporului și egalitatea dintre cetățeni și proporţionalitatea măsurii cu scopul urmărit”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

colaj NM

Cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii – respinsă. Reacția deputatului PAS

Judecătoria Chișinău, sediul Centru a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de primarul Chișinăului, Ion Ceban, împotriva deputatului PAS Dorian Istratii, pentru o postare în care a menționat viziunile politice contradictorii ale edilului. Anunțul a fost făcut de parlamentar pe 16 iulie, pe Facebook.

Ivan Ceban a pierdut astăzi procesul de judecată inițiat împotriva mea pentru postarea de mai jos făcută în 2023. El este alternativa foștilor, alternativa Kremlinului, confirmat recent prin interdicția în spațiul Schengen din cauza riscurilor de securitate pentru Uniunea Europeană”, a transmis Dorian Istratii.

Deputatul PAS a publicat și decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care a examinat cauza. Potrivit documentului, cererea de chemare în judecată depusă de Ceban împotriva lui Istratii a fost respinsă ca neîntemeiată. Hotărârea primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Centru în termen de 30 de zile.

Edilul l-a acționat în judecată pe deputat pentru o postare pe Facebook din 2023, în care a fost vizat. Textul publicației menționat: „Nesterovschi, Lozovan, Ivan Ceban sunt dintr-un aluat care l-a plămădit Voronin, l-a preluat Plahotniuc și l-a plămădit mai departe cu mâna lui Dodon și, mai nou, fugarul Șor i-a cumpărat cu tot cu papuci. Atenție la oameni falși, atenție la cei care sunt gata să-și vândă țara pentru doi arginți. Exemplul primarului Ivan Ceban care ieri era împotriva Uniunii Europene și vorbea limba moldovenească, iar astăzi încearcă să mintă cetățenii că e pro-european și vorbește româna”. Ceban solicitase revocarea postării și obligarea lui Istratii să publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: