Curtea de Apel de la Paris salvează Moldova: Statul nu-i va plăti unei companii ucrainene despăgubirile de $50 de milioane
Full Article 3 minutes read

Curtea de Apel de la Paris salvează Moldova: Statul nu-i va plăti unei companii ucrainene despăgubirile de $50 de milioane

Curtea de Apel de la Paris (Franța) a emis pe 10 ianuarie o decizie prin care a anulat decizia din octombrie 2013 a Arbitrajului de la Paris, prin care Republica Moldova a fost obligată să achite despăgubiri de circa 50 milioane de dolari, firmei Energoalians din Ucraina şi succesorilor ei, scrie RISE.

Astfel, Curtea de Apel a fost de acord cu verdictul Curţii de Justiție a UE din 2 septembrie 2021, prin care a decis că o creanță rezultată dintr-un contract de furnizare a energiei electrice nu poate fi calificată drept investiție, deoarece nu este asociată „unei activități economice”.

La finele anului trecut, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a declarat pentru RISE Moldova că desființarea sentinței arbitrale în instanța judiciară franceză va constitui temei pentru a iniția revizuirea deciziei din 15 ianuarie 2021 a Curții de Apel Districtuale a Statelor Unite ale Americii pentru Districtul Columbia.

Prin decizia din 21 decembrie 2022, Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia a respins apelul Republicii Moldova cu privire la suspendarea executării pe teritoriul SUA a sentinței arbitrale a Tribunalului arbitral Ad-Hoc (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013, sentință recunoscută și încuviințată spre executare prin decizia din 15 ianuarie 2021 a aceleiași instanțe de apel din SUA.

Procesul a necesitat cheltuieli bugetare de peste 10 milioane de lei, doar pentru serviciile avocaţilor.

Amintim că litigiul dintre Republica Moldova și Energoalians își are începutul încă la finele anilor ‘90. Atunci ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei.

Ulterior offshorul i-a cedat companiei ucrainene Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance) dreptul de a recupera presupusa datorie.

În 2002 Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constatat că Moldtranselectro a plătit companiei ucrainene chiar mai mult decât a importat oficial și a cerut întreprinderii să recupereze 10,8 milioane de dolari care nu au „suport documentar, juridic şi economic”.

Un an mai târziu, Curtea de Conturi deja constată că lipsesc documente ce ar confirma livrările de energie, deși în 2002 directorul Moldtranselectro a prezentat mai multe documente confirmative. Tot în 2003, o instanţă din Moldova a anulat constatările Curţii de Conturi privind lipsa datoriei față de Energoalians.

Între timp disputa dintre Republica Moldova și compania ucraineană a ajuns pe masa magistraților. După ce părțile s-au războit ani la rând în instanțele din Republica Moldova și Ucraina, câmpul de bătălie a fost mutat în Franța. Locația a fost aleasă de părți, în conformitate cu Regulamentul de Arbitraj al Comisiei Naţiunilor Unite pentru Drept Comercial Internaţional.

Citiți integral pe RISE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: