Partidul „Renaștere” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea în calitate de participant la referendumul cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. S-a întâmplat în data de 3 septembrie. Formațiunea a ales să promoveze în campania electorală votul împotriva integrării europene.
Astăzi, mai mulți membri ai Partidului „Renaștere”, printre care Natalia Parasca, Iurie Vitneanskii, Alexandr Nesterovschi, Alexandr Suhodolski și Irina Lozovan, au fost la sediul CEC, unde au depus documentele pentru a-și înregistra formațiunea politică în calitate de participant la referendum.
Ulterior, politicienii au făcut declarațiie de presă.
Iurie Vitneanskii a declarat că, în cazul în care „Renaștere” va fi înregistrat ca concurent electoral pentru plebiscit, partidul va promova „o alternativă” ideii de integrare europeană.
„Pentru noi, cel mai important este să fim înregistrați și să participăm. De ce? Pentru că vrem să avem ocazia să demonstrăm un punct de vedere alternativ celui căruia îi face propagandă PAS. Vedem cu Cancelaria de Stat, din contul resurselor din buget, din contul plătitorilor de taxe, desfășoară o campanie informațională cu privire la propaganda eurointegrării. Astăzi, nu este înregistrat niciun oponent electoral al acestei idei. De aceea, Partidul „Renaștere” poate deveni singurul partid care va încerca să ofere o părăre alternativă societății”, a spus el.
Mai târziu, Partidul „Renaștere” a publicat un comunicat în care a declarat direct că, în campania electorală, va îndemna cetățenii să voteze împotriva eurointegrării la referendum. „Poziția noastră este fermă și fără echivoc – votăm împotrivă”, se arată în comunicat.
Precizăm că, în luna august, și Blocul „Victorie”, care este format din politicienii și formațiunile apropiate lui Șor, inclusiv Partidul „Renaștere”, a depus actele ca să fie înregistrat pentru alegerile prezidențiale și referendum. CEC însă a refuzat să înregistreze blocul controlat de oligarhul fugar, invocând mai multe neconformități. Ulterior, echipa lui Șor a contestat în instanță decizia autorității electorale. Pe 29 august, cauza a fost examinată de Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.
***
Partidele politice și blocurile electorale pot depune cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum până pe 20 septembrie.
Actualmente, patru formațiuni politice au fost înregistrate în calitate de participanți la referendum: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Verde Ecologist, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și Mișcarea „Respect Moldova”. Potrivit CEC, PSRM a ales să promoveze votul împotriva eurointegrării, în timp ce celelalte trei partide – pentru.
Referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova se va desfășura în data de 20 octombrie. Concomitent vor avea loc alegerile prezidențiale.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!