„Dacă vă băga vreun deget avea sens de chemat”. O femeie din capitală acuză poliția de indiferență, după ce a fost agresată sexual
Full Article 4 minutes read

„Dacă vă băga vreun deget avea sens de chemat”. O femeie din capitală acuză poliția de indiferență, după ce a fost agresată sexual

O femeie din capitală susține că a fost agresată sexual, iar polițiștii care au venit să documenteze cazul nu au respectat protocolul și au tratat-o cu indiferență, ironizând pe marginea celor întîmplate. De cealaltă parte, reprezentanții forțelor de ordine susțin că polițiștii au reacționat conform legii. Totul s-a întâmplat pe 22 august, în jurul orei 20:30, pe o stradă din orașul Chișinău.

Victima a povestit pe pagina sa de Facebook că un bărbat a început să o urmărească după ce a văzut-o într-o farmacie. Ajunsă în stradă, aceasta a încercat să se grăbească, însă individul a reușit să o prindă. Nu a intervenit niciunul dintre trecători.

„La prima cotitură care dă într-o stradă mai îngustă și mai întunecoasă, tipul m-a prins și m-a strîns la perete. Mi-a pus mîna la gură ”ne crici, ne crici!” și a început să mă atingă peste tot. Treceau oameni pe stradă și n-a intervenit niciunul. Am reușit să scap din strînsoare și am fugit spre locul de muncă. Îmi tremurau picioarele, plîngeam și vomitam. Cînd am ajuns la lucru, s-a apropiat de mine un locuitor care a văzut toată scena de la fereastra care dă spre stradă. M-a îndemnat să chem poliția”, a relatat aceasta.

Potrivit femeii, poliția a fost alertată la ora 22:36.

„La ora 22:56, un echipaj de poliție compus din doi polițiști a venit la chemare. Cel mai probabil polițiștii sunt de la Sectorul de Poliție Nr. 4. Reacția polițiștilor la chemare a fost înjositoare și umilitoare. ”De ce ați sunat la poliție abia după 2 ore?!” mă întrebau acuzator polițiștii. ”Ce, doar pentru asta ne-ați chemat?! Nu aveți ce face!”. ”Dacă vă băga vreun deget avea sens de chemat poliția. Dar așă și? nu s-o întîmplat nică!” Le-am spus că farmacia are înregistrare video cu tipul, mai ales că nu purta mască, deci poate fi ușor identificat. Dar polițiștii nu s-au arătat deloc interesați. Cică ”pentru hărțuire se dă doar amendă””, a mai povestit victima.

Femeia mai spune că oamenii legii nu s-ar fi prezentat, nu au semnat niciun proces verbal, nu s-a luat nicio mărturie și nici măcar nu a fost telefonată ulterior pentru a se prezenta la secția de poliție, așa cum i s-ar fi comunicat inițial.

„Prin acest apel vreau în primul rînd să fie identificați și sancționați polițiștii care umilesc femeile hărțuite și le zic că poliția le va apăra doar după ce vor fi violate și care nu vor să identifice un agresor sexual (chiar dacă cel mai probabil îl știu, adică cel mai probabil tipul a mai agresat femei!). În plus, ei și meseria și-o cunosc foarte prost. (…) În al doilea rînd, vreau să atenționez asupra modului în care instituțiile publice interacționează cu victimele abuzurilor. Cred că e timpul să se schimbe ceva”, a mai relatat femeia și a precizat că a depus o plângere la Inspectoratul General al Poliției și unul adresat ministrului Afacerilor Interne.

Contactați de NM, reprezentanții poliției capitalei au confirmat că acest caz a fost înregistrat pe 22 august.

„La fața locului s-a deplasat un echipaj al poliției și a discutat cu tânăra despre cele întâmplate. Cazul a fost înregistrat de ofițerii de investigații, care au întreprins acțiuni pentru identificarea bărbatului care a agresat tânăra. Angajații poliției au ridicat imaginile, care urmează a fi analizate pentru identificarea individului. În cadrul anchetei, polițiștii întreprind toate măsurile necesare pentru a stabili circumstanțele și a reține bărbatul”, a precizat ofițerul de presă al poliției capitalei Natalia Stati.

NM a încercat să obțină un comentariu din partea ministrului de Interne Ana Revenco, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: