Dansatorii Ansamblului „Joc” care s-au încins „în horă cu Șor” nu vor fi sancționați. Precizările ministrului Culturii
Full Article 2 minutes read

Dansatorii Ansamblului „Joc” care s-au încins „în horă cu Șor” nu vor fi sancționați. Precizările ministrului Culturii

Dansatorii Instituției Publice Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc” care s-au prins în horă cu oligarhul fugar Ilan Șor la Sankt-Petersburg, Rusia, nu vor fi sancționați în niciun fel. Informația a fost raportată pe 24 iulie de Moldova 1, care face trimitere la declarațiile ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Ministrul a argumentat că pentru acest caz se face vinovat managementul defectuos din cadrul instituției. 

În niciun caz nu voi accepta în asemenea situații culpabilizarea artiștilor. Managerii sunt vinovați în cazul în care artiștii sunt nevoiți să-și câștige existența paralel cu activitatea de bază. Sarcina unui manager de instituție este să angajeze munca în colectiv în așa fel, încât fiecare membru, fiecare artist să fie interesat de a-și câștiga bunăstarea în cadrul acestei instituții”, a spus Sergiu Prodan.

Potrivit ministrului, statul alocă lunar două milioane de lei pentru activitatea Ansamblului „Joc”, astfel că membrii acestuia nu ar trebui să fie nevoiți să activeze în paralel pentru a-și câștiga existența.

***

Precizăm că, la începutul lunii iunie, patru dansatori ai Ansamblului „Joc” au participat la un eveniment organizat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se justiție în Rusia, în marja unui forum economic de la Sankt-Petersburg. Artiștii au dansat hora cu oligarhul fugar și alți politicieni moldoveni afiliți acestuia. Cazul a scandalizat opinia publică din țara noastră.

Ministerul Culturii a suspendat-o din funcție pe directoarea interimară a Ansamblului „Joc”, Aliona Strîmbeanu, și a demarat o anchetă de serviciu în privința acesteia. Ulterior, 68 de membri ai ansamblului au protestat față de suspendarea Alionei Strîmbeanu din funcție: aceștia au cerut ministrului Culturii, Sergiu Prodan, să fie anulat ordinul, precum și o întâlnire cu el.

Ancheta de serviciu a constat mai multe încălcări în activitatea lui Strîmbeanu, printre care și admiterea utilizării ilegale a costumelor ansamblului, inclusiv pentru evenimentul din Federația Rusă. Astfel, Ministerul Culturii a concediat-o pe Aliona Strîmbeanu, contractul său individual de muncă încetând din data de 22 iulie.

În locul lui Strîmbeanu, director interimar al Ansamblului „Joc” a fost numit naistul Marin Gheras.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: