De azi, polița RCA este mai scumpă. Cât vor plăti proprietarii auto și ce amenzi riscă dacă vor refuza
Full Article 2 minutes read

De azi, polița RCA este mai scumpă. Cât vor plăti proprietarii auto și ce amenzi riscă dacă vor refuza

Începând cu 2 septembrie, prima de referință aferentă asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) constituie 1350 de lei. Informația a fost confirmată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), după publicarea deciziei în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Potrivit CNPF, revizuirea formulei de calcul prin aplicarea cotei factorului de încărcare aferent sistemului bonus-malus a dus la ajustarea primei de referință RCA, dat fiind faptul că istoric se atestă un deficit al încasării primelor de asigurare de către asigurători, afectând nu doar stabilitatea financiară a sectorului, dar și calitatea despăgubirilor.

Autoritatea de supraveghere reiterează că ajustarea primei RCA este absolut necesară pentru protejarea drepturilor beneficiarilor de servicii de asigurare și menținerea stabilității sectorului de asigurări.

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă reprezintă un contract încheiat între posesorul de autovehicul, numit asigurat (persoană fizică sau juridică) și compania de asigurare. În schimbul primei de asigurare, asigurătorul se obligă ca la producerea riscului asigurat să achite dauna produsă terței persoane.

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto are menirea de a apăra interesul economic și social al întregii comunități precum și de a proteja victimele unor accidente. Astfel, lipsa RCA este pedepsită conform Codului Contravențional, notează bizlaw.md.

Executivul a aprobat în ședința din 29.06.22 un șir de modificări la “Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule”, ”Codul contravențional al Republicii Moldova” și ”Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.

Modificările la Codul contravențional se referă la majorarea amenzii contravenționale aplicate pentru conducerea autovehiculului fără deținerea poliței de asigurare obligatorie RCA de la 30 la 60 unități convenționale. În bani asta ar însemna de la 1500 lei la 3000 lei. Actualmente, conducerea unui autovehicul fără asigurarea RCA, este penalizată între 150-300 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: