De ce Gazprom nu recuperează prin instanță pretinsa datorie de la Moldovagaz? Răspunsul lui Parlicov
Full Article 3 minutes read

De ce Gazprom nu recuperează prin instanță pretinsa datorie de la Moldovagaz? Răspunsul lui Parlicov

Ex-ministrul Energiei Victor Parlicov consideră că concernul rus Gazprom nu apelează la proceduri juridice pentru recuperarea așa-zisei datorii de 700 milioane de dolari de la Moldovagaz, care a fost invocată drept motiv pentru oprirea livrărilor de gaz destinate regiunii transnistrene, fiindcă nu va reuși să obțină câștig de cauză. În opinia sa, compania rusească a mizat pe faptul că oricum va putea obține suma pretinsă, din cauza dependenței energetice a Republicii Moldova de un singur furnizor de gaz. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru NewsMaker din 14 ianuarie.

Victor Parlicov a declarat că companiile care au realizat auditul extern cu privire la pretinsa datoriei de 700 milioane dolari l-au realizat nu doar din punct de vedere economic, ci și juridic.

Au constatat că o parte din datorii nu sunt confirmate documentar. Presupun că acestea într-adevăr nu există în evidențele Moldovagaz. Este posibil ca ele să figureze undeva la Gazprom, dar atunci Gazprom trebuie să le prezinte. Iar al doilea aspect sunt datoriile prescrise, pentru care dreptul de revendicare a expirat. (…) Acestea trebuie confirmate la fiecare trei ani. Se pare că Gazprom nu a făcut acest lucru la timpul potrivit și ele au expirat. (…) Gazprom consideră că datoria este de 700 de milioane. Auditul pe care l-am efectuat arată că aveți dreptul să plătiți doar 8 milioane ($8,6 milioane – n. r.)”, a spus el.

Ex-ministrul a subliniat faptul că Gazprom nu a venit cu vreo reacție după ce Chișinăul a propus achitarea a 8,6 milioane de dolari din suma solicitată. Acesta a adăugat că în timpul întrevederii sale cu președintele Gazprom, Alexei Miller, din noiembrie 2024, la Sankt-Petersburg, acesta i-a comunicat că concernul rusesc își va prezenta viziunea despre cum poate fi rezolvată această problemă.

Dar repet încă o dată: există proceduri obișnuite pentru recuperarea acestor datorii, fără nicio negociere, fără nicio înțelegere politică sau altceva. De ce Gazprom nu urmează procedura clasică? De ce nu încearcă să recupereze aceste datorii în mod obișnuit? Pentru că, în opinia mea, ei înțeleg la fel de bine, exact cum au spus și juriștii care au realizat auditul acestei datorii, că nu vor putea să le recupereze. (…) Este necesar să avem acces și să înțelegem documentele pe baza cărora Gazprom încearcă să recupereze această datorie. Toate acestea pot fi făcute în cadrul unei proceduri judiciare, dar Gazprom preferă să transforme acest proces obișnuit din unul arbitral, juridic într-unul politic. (….)

Cred că la Gazprom se considera că, în orice caz, vor putea întotdeauna să recupereze această datorie de la Moldova. Asta pentru că Moldova a fost mereu dependentă de un singur furnizor”, a declarat Victor Parlicov.

Precizăm că, la 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană, invocând neachitarea pretinsei datorii de 700 milioane de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: