De ce Krasnoselski n-a fost reținut la Aeroport? Serebrian: „Vă dați seama care ar fi fost reacția OSCE-ului”
Full Article 4 minutes read

De ce Krasnoselski n-a fost reținut la Aeroport? Serebrian: „Vă dați seama care ar fi fost reacția OSCE-ului”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, nu a fost reținut, atunci când a traversat teritoriul Republicii Moldova aflat sub controlul autorităților constituționale pentru a călători în Rusia, fiindcă este implicat în procesul de negociere a diferendului transnistrean și beneficiază de imunitate. Precizarea a fost făcută în cadrul podcast-ului „Pe Agendă” din 15 ianuarie. 

Oleg Serebrian a declarat că liderul nercunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a deplasat la Moscova într-o capacitate privată. Potrivit lui, nu a existat o corespondeță care să notifice că este „o vizită de lucru”.

Așa cum am anunțat încă în august 2023, orice vizită cu scop de lucru în exterior se prenotifică. Deci nu cred că Chișinăul ar interzice așa ceva, nu există nicio prevedere care să interzică unor cetățeni care circulă, traversează hotarele R. Moldova să li se creeze impedimente. (…) N-am văzut conferințe de presă sau evenimente publice la Moscova ca să spunem că a fost o vizită de lucru”, a adăugat el.

Vicepremierul a spus că, din câte cunoaște, Vadim Krasnoselski nu are cetățenie moldovenească, însă deține pașaport rusesc și ucrainean.

Acesta a mai menționat că nu știe dacă Krasnoselski are permis de ședere în Republica Moldova, care permite circulația pe teritoriul țării, însă persoanele care locuiesc permanent în regiunea transnistreană se consideră rezidenți, dacă au o locuință și își duc traiul acolo.

Totodată, Oleg Serebrian a respins sugestiile din spațiul public despre faptul că Krasnoselski trebuia să fie reținut atunci când a tranzitat teritoriul Republicii Moldova aflat sub controlul autorităților constituționale.

Cei care sunt implicați într-un proces de negocieri sunt imuni. Dl. Krasnoselski, de fapt, face parte din mecanismul de negociere dintre Chișinău și Tiraspol. Chiar și într-o situație de război, în care dvs. sunteți parlamentar și treceți pentru discuții, dvs. sunteți imuni. Deci, toți cei care sunt implicați într-un proces de negocieri, nu pot fi pur și simplu reținuți. Vă dați seama care ar fi fost implicațiile, care ar fi fost reacția OSCE-ului sau a altor mediatori. (…) Plus, nu Biroul pentru reintegrare decide acest lucru. Trebuie să existe o decizie a instanțelor, a procuraturii”, a declarat vicepremierul Serebrian.

Precizăm că liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a întreprins în perioada 10 – 14 ianuarie o vizită neanunțată prealabil la Moscova, pe fundalul crizei energetice din stânga Nistrului. Pe 14 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, președinta Maia Sandu a confirmat deplasarea lui Krasnoselski în capitala rusă. Șefa statului a declarat că deplasarea lui Krasnoselski la Moscova ar fi „o dovadă” că Chișinăul nu este un impediment în rezolvarea situației energetice precare din stânga Nistrului, iar dacă vizita în capitala rusă va rezolva problema, „nu are decât să o rezolve”.

Declarațiile președintei Maia Sandu au provocat un val de reacții negative pe rețelele de socializare. În timp ce unii utilizatori acuză autoritățile că permit liderului nerecunoscut din stânga Nistrului să uneltească împotriva Republicii Moldova în capitala rusă, alții au sugerat că, prin astfel de afirmații, șefa statului face din regimul de la Tiraspol „subiect politic”.

Pe 15 ianuarie, într-o conferință de presă, consacrată vizitei sale la Moscova, Vadim Krasnoselski a declarat că, în curând, Federația Rusă va furniza gaz în regiunea transnistreană în calitate de „ajutor umanitar”.

Amintim că, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 milioane de dolari, mare parte a căreia nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: