De ce Moldova 1 a promovat tânăra din Edineț, care s-ar fi dat drept medic? Reprezentant TRM, în Parlament: „Eu pot uita să cumpăr pâine, dar nu știrile”

Consiliul de supraveghere și dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova” și-a prezentat raportul de activitate, pentru anul 2023, în plenul Parlamentului. Președintele Consiliului, Arcadie Gherasim, a fost întrebat în cadrul rundei „întrebări-răspunsuri” cum a fost posibil ca postul public de televiziune să promoveze în cadrul emisiunilor sale o tânără din Edineț, care, potrivit unei investigații de peste Prut, s-ar fi dat drept medic, cântăreață și filantrop în timp ce, de fapt, ar fi tras pe sfoară mai multe familii. În replică, președintele CSD a refuzat să răspundă la întrebare, menționând că tânăra a fost promovată până la venirea sa la conducerea Consiliului.  

Președintele CSD, Arcadie Gherasim, a fost întrebat de socialista Adera Răileanu cum tânăra din Edineț, care ar fi tras pe sfoară cel puțin cinci familii după ce a strâns donații în conturile sale bancare, prin intermediul unei organizații de caritate care nu ar exista oficial nici în Moldova, nici în România, a putut fi promovată la postul public de televiziune, dar și ce are de când să întreprindă Consiliul pentru a evita astfel de situații.

„Doamna Răileanu, eu am lucrat 20 de ani la actualități, am așa o memorie interesantă. Pot uita să cumpăr pâine, dar nu știrile pe care le-am citit cândva. Dacă îmi pornesc computerul, acest caz a avut loc în noiembrie 2021, deci cu o lună înainte ca noi să venim la conducere. Mulțumesc”, a declarat, în replică, Arcadie Gherasim.

Amintim că o tânără din Republica Moldova, originară din raionul Edineț, a ajuns subiectul unei investigații jurnalistice peste Prut, după ce ar fi adunat bani pe rețelele de socializare pentru un bărbat mort de 8 luni și ar fi tras pe sfoară mai multe familii. Femeia este activă în mediul online, fiind prezentată repetat la TV, inclusiv ProTV sau postul public de televiziune Moldova 1, drept Anișoara, „medic rezident”. Investigația arată că tânăra nu a absolvit niciodată o facultate de medicină, însă se plimbă pe holurile unor spitale din România în halat alb și cu stetoscop la gât, pentru a-și crea imaginea de medic, pe care o promovează ulterior la emisiuni televizate. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Notele la BAC după contestații – publicate: Rata de promovare, mai mare față de 2024

Rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat 2025, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor, au fost publicate astăzi, 3 iulie. După evaluarea contestațiilor, numărul absolvenților promovați a crescut cu 58, iar rata generală de promovare a urcat la 72,68%, înregistrând o creștere față de anul precedent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în acest an au fost depuse 10.252 de contestații. Cele mai multe au fost la proba de examen limba și literatura română – 2.783, aceasta fiind și disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. La limba engleză au fost depuse 2.064 de contestații, la geografie – 1.316 contestații, la istoria românilor și universală – 1.310 contestații, iar la matematică – 959. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 1.596 de note, ceea ce constituie 15,56% din numărul notelor contestate și 2,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.

Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 58 după examinarea contestațiilor și este egal cu 13.063. Totodată, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024.  

Media mediilor obținută de absolvenții din licee în sesiunea 2025 a înregistrat o ușoară creștere față de cea înregistrată în sesiunea 2024. Astfel, pentru candidații din licee, media mediilor la examenul național de bacalaureat 2025 este 7,46, comparativ cu 7,34 în 2024.

În perioada 14-21 iulie 2025 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 24 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 29 iulie 2025.

Amintim că rata de promovare înainte de contestații a fost de 72,36%, în creștere față de anul trecut. Peste 13.000 de candidați au promovat examenele, iar 73 dintre ei au obținut media 10.











Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: