După ce a solicitat scumpirea luminii, de la 2 lei și 34 de bani la 5 lei și 13 bani/kWh, Premier Energy a venit cu precizări. Furnizorul a declarat că solicitarea se bazează, în cea mai mare parte, pe creșterea „exponențială a costurilor de procurare a energiei electrice din diferite surse, în baza contractului semnat cu Energocom”. Totodată, potrivit furnizorului, scumpirea luminii „este indispensabilă” și „numai printr-un efort comun de economisire putem contribui la menținerea unui preț mai accesibil pentru energia electrică furnizată”.
Pe 2 ianuarie, Premier Energy a venit cu precizări după ce a solicitat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii din centrul și sudul țării. Furnizorul a declarat că solicitarea „se datorează în cea mai mare parte creșterii exponențiale a costurilor de procurare a energiei electrice din diferite surse, în baza contractului semnat cu S.A. Energocom”.
„Așa cum se cunoaște, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza sistării livrării de gaze pe malul stâng al Nistrului, Republica Moldova nu mai are asigurate livrări de energie electrică produsă de centrala de la Cuciurgan. De obicei, în trecut, centrala de la Cuciurgan asigura circa 65 -75% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, iar cealaltă parte de energie electrică provenea de la centralele electrice de termoficare urbane și surse regenerabile de energie amplasate pe malul drept al Nistrului, precum și importuri limitate din țările vecine. Ca urmare a crizei din sectorul energetic, începând cu luna decembrie 2024 furnizorul S.A. Energocom a fost nevoit să achiziționeze mai multă energie electrică de pe bursa OPCOM (România), unde prețurile variază considerabil, în funcție de ora de consum”, au comunicat reprezentanții Premier Energy, pe 2 ianuarie.
Furnizorul a adăugat că „din 1 ianuarie 2025 acest volum de energie electrică crește considerabil” și că „cele mai mari prețuri sunt înregistrate în orele de vârf, dimineața și seara”.
„Pentru anul 2025 achizițiile planificate de energie electrică de pe bursa OPCOM reprezintă o proporție semnificativă, de circa 31% din necesarul de energie al țării. Iar restul volumului de energie necesară va fi procurată de către Energocom de la furnizorii interni și internaționali”, au adăugat reprezentanții Premier Energy.
Potrivit furnizorului, majorarea prețurilor la energia electrică „este indispensabilă pentru a garanta continuitatea și funcționarea optimă a sectorului energetic”.
„Numai printr-un efort comun de economisire putem contribui la menținerea unui preț mai accesibil pentru energia electrică furnizată”, au conchis reprezentanții Premier Energy.
Premier Energy a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o creștere de până la 5,13 lei/kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării. În prezent, consumatorii casnici, deserviți de companie, achită pentru lumină 2 lei și 34 de bani. Și FEE-Nord a solicitat o majorare de tarif – 4,53 lei/kWh. În prezent, consumatorii din nordul Moldovei, deserviți FEE-Nord, achită 2 lei și 84 bani/kWh. Detalii AICI.
Între timp, ANRE a anunțat că se întrunește în ședință pe 3 ianuarie. Pe ordinea de zi a ședinței se regăsesc proiecte de hotărâre cu privire la ajustarea prețului la energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica”, cu privire la ajustarea prețului la energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord”, cu privire la aprobarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice furnizată de Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. pentru anul 2025, inclusiv proiectul cu privire la aprobarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice furnizată de S.A. „FEE-Nord” S.R.L. pentru anul 2025.
***
Amintim că, pe 26 decembrie 2024, Termoelectrica și CET Nord au solicitat ANRE majorarea tarifelor pentru energia termică livrată consumatorilor. Conform cererilor depuse, Termoelectrica a propus o majorare de 740 de lei, ridicând prețul unei gigacalorii (Gcal) la 2.564 lei (fără TVA). CET Nord a cerut o creștere de 793 de lei, ceea ce ar însemna un tarif de 2.612 lei/Gcal (fără TVA) pentru locuitorii municipiului Bălți. Motivul invocat de cele două companii pentru aceste solicitări este creșterea costurilor la gazele naturale. Solicitările urmează a fi examinate de ANRE. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!