Cea de-a treia reuniune a Comunității Politice Europene (CPE) a ajuns la final. Aceasta s-a desfășurat la Palacio de Congresos din orașul spaniol Granada și a întrunit conducerea Uniunii Europene, președinți de țară și prim-miniștri ai UE, dar și ai Republicii Moldova, Ucrainei sau Kosovo. De asemenea, la summit a venit Svetlana Tihanovskaya, care a fost prezentată drept președinte ales al Belarusului. Reuniunea s-a încheiat cu o vizită a liderilor politici la Castelul Nasrid, o bijuterie arhitecturală a Spaniei. Ce s-a discutat la summit despre Republica Moldova, cu ce mesaj a venit președinta Maia Sandu și ce nu s-a văzut la televizor – în reportajul corespondentei NM Stela Untila din Granada.
Evenimentele din cadrul summitului urmau să înceapă la ora 11:30. Totuși, jurnaliștii au început să ocupe locurile în cadrul sălilor de presă încă de la ora 7:00. Ca să ajungi la Palacio de Congresos, trebuia să te înarmezi cu răbdare (și cu o pregătire fizică bună). Din motive de securitate, centrul orașului a fost blocat de poliție, iar jurnaliștii au trebuit să înconjoare destul de mult pentru a ajunge întâi la hotelul unde urmau să ridice acreditările, iar apoi să meargă în clădirea care a găzduit summitul propriu-zis.
La ora 8:30, o mare parte din locurile destinate presei erau deja ocupate sau rezervate. Unii reporteri au venit cu valize, probabil direct din aeroport sau gară.
Trei ore mai târziu, totul era pregătit pentru sosirea invitaților de rang înalt. Totuși, aceștia s-au lăsat așteptați. Primul care și-a făcut apariția la summit a fost gazda reuniunii, premierul spaniol Pedro Sanchez. Acesta a declarat că „s-a lucrat mai mult de un an” pentru evenimentul din Granada, care a devenit pentru două zile „capitala Europei”.
Va veni sau nu va veni Zelenski? A venit!
Următorul venit, și poate cel mai urmărit politician prezent la summit, a fost președintele Ucrainei Vladimir Zelenski. Până în ultimul moment presa nu a știut la sigur dacă Zelenski va veni sau nu, iar numele acestuia a fost cel mai des auzit. Și de această dată, liderul de la Kiev a purtat o ținută kaki, amintind de uniformele militare. Vădit obosit, Zelenski s-a oprit pentru câteva momente ca să se adreseze presei de pe covorul albastru.
„Printre principalele provocări cu care ne confruntăm este unitatea în Europa. Și nu mă refer doar la UE, ci la întregul continent. Pentru că Rusia va ataca prin dezinformare, falsuri, etc. În al doilea rând, pentru Ucraina este important să aibă un scut pentru iarnă. Pentru că, la iarnă, ne așteptăm la multe atacuri din partea Rusiei, inclusiv cu drone iraniene”, a declarat Zelenski.
La finalul declarației, mai multe voci din presă l-au întrebat pe Zelenski dacă este îngrijorat pentru faptul că SUA și-ar putea reduce finanțarea pentru Ucraina. „Știți, cred că noi, în Ucraina nu ne mai facem griji, de la debutul războiului la scară largă. Este prea târziu pentru noi ca să ne facem griji. Trebuie să lucrăm. Am fost la Washington și m-am întâlnit cu președintele Biden. Și el, și Casa Albă ne susțin. Urmează alegeri dificile în SUA și unele voci sunt ciudate. Vom vorbi astăzi despre asta”, a conchis Zelenski.
Ucraina, în centrul atenției liderilor europeni
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că instituția pregătește un pachet financiar de susținere pentru Ucraina în mărime de 15 miliarde de euro. Acesta ar putea fi acordat în perioada 2024-2027.
„Comunitatea Politică Europeană susține cu tărie Ucraina și este un mesaj puternic pentru Putin: de la Dublin până la Chișinău, noi nu tolerăm agresiunea asupra țărilor suverane”, a declarat von der Leyen.
Un alt subiect important pe agenda discuțiilor este și energia.
„Nu doar cele 27 de țări-membre au aderat la platforma pentru energie, ci și alți membri ai Comunității Politice Europene, precum Norvegia, Ucraina și Moldova sau Serbia. Am reușit să scăpăm de dependența față de Rusia în ceea ce privește combustibilii fosili și am investit masiv în energia regenerabilă”, a adăugat președinta Comisiei Europene.
La masa rotundă a liderilor europeni, președintele Zelenski a vorbit despre faptul că, pentru circa 1 mln de ucraineni din Harkov, stațiile de metrou au devenit adăposturi cotidiene.
Zelenski: Rusia a făcut asta în Moldova
„Asta înseamnă să fii vecin cu Rusia. Dar nu este vorba doar despre vecinătatea cu noi, sunt și frontierele UE în apropiere. Iar propagandiștii ruși vorbesc despre frontierele UE drept următoarele ținte. Dragi lideri europeni, aveți suficiente stații subterane în orașele voastre, unde să puteți organiza școli pentru copii? Asta dacă amenințările Rusiei devin realitate. Rusia planifică acum scenarii pentru următorii ani. Iar unul dintre ele este deosebit de periculos”, a declarat Zelenski.
„Rusia va încerca să distrugă unitatea europeană. Iar războiul este principalul instrument al Rusiei pentru acest lucru: un instrument pentru a-i face sclavi sau pentru a-i manipula pe alții. Rusia a încercat de decenii să păstreze controlul asupra țărilor vecine, pornind războaie și înghețând războaie. Rusia a făcut asta în Moldova, a încercat să distrugă și să divizeze Georgia și să rupă bucăți din Ucraina”, a adăugat Zelenski în discursul de la EPC.
Chiar în ziua în care Zelenski se află la Granada, a venit vestea că, la Harkov, în urma unui bombardament asupra satului Groza din Harkov, au murit cel puțin 49 de oameni.
Maia Sandu: Rusia folosește bani murdari pentru a submina alegerile
În cadrul lucrărilor summitului EPC, președinta Maia Sandu a avut întrevederi bilaterale cu președintele României Klaus Iohannis și cu liderul francez Emmanuel Macron. De asemenea, șefa statului s-a întâlnit cu președinta Parlamentului European, căreia i-a mulțumit pentru rezoluția adoptată astăzi în susținerea Republicii Moldova.
Șefa statului a participat și la o conferință de presă pentru jurnaliștii din Moldova. Aceasta și-a exprimat încrederea și optimismul că vom obține o decizie pozitivă la sfârșitul acestui an cu privire la inițierea negocierilor privind aderarea Moldovei la UE.
„Astăzi am reconfirmat că locul Republicii Moldova este în familia europeană. Am chemat liderii de pe continent să continuăm să sprijinim Ucraina până la victoria în acest război pornit de Rusia. Victoria Ucrainei înseamnă în primul rând securitate și pace pentru tot continentul. Înseamnă să restabilim respectul pentru dreptul internațional”, a menționat președinta țării.
Maia Sandu a amintit și de alegerile locale generale, planificate pentru 5 noiembrie.
„Încercările Rusiei de a submina țara noastră, progresele pe care le-am făcut până acum și alegerile din noiembrie sunt o preocupare în acest sens. Am vorbit despre faptul că, pe lângă manipulare și dezinformare, Federația Rusă folosește bani ilegali pentru a submina alegerile și am discutat despre faptul că nu este o problemă doar pentru R. Moldova, ci și pentru alte țări din regiune. Am chemat să venim cu soluții comune, pentru a ne apăra democrațiile și țările. Sperăm ca în următoarele luni să lucrăm împreună cu țările din regiune și în general de pe continent pentru a fi mai eficienți în ceea ce privește combaterea atacurilor hibride care vin din partea Fed. Ruse”, a mai spus Sandu.
Marii absenți de la summit: Aliev și Erdogan
Un subiect aparte în centrul discuțiilor din cadrul summitului EPC a fost Nagorno-Karabah. Jurnaliștii armeni i-au luat la întrebări pe liderii UE, după ce Azerbaidjan a preluat controlul asupra regiunii disputate de zeci de ani. La rândul lor, oficialii europeni au dat asigurări că sprijină Armenia. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că UE îşi va dubla sprijinul umanitar pentru Armenia până la 10,4 milioane de euro și va furniza 15 milioane de euro drept sprijin bugetar.
Președintele azer Ilham Aliev nu a venit la summitul de la Granada, deși vizita sa fusese confirmată. Nu a venit la reuniune nici președintele turc Recep Tayyip Erdogan, un aliat-cheie al liderului azer. Șeful diplomației europene Josep Borrell le-a spus jurnaliștilor că regretă decizia.
„Este mare păcat că Azerbaidjan nu este aici și nici Turcia, principala țară care susține Azerbaidjanul”, a menționat Borrell.
De altfel, Erdogan a lipsit și de la precedenta reuniune a EPC, care a avut loc în Republica Moldova.
În schimb, la summit a venit Svetlana Tihanovskaya, prezentată de obicei în presă drept lider al opoziției din Belarus. În programul oferit de organizatorii summitului, Tihanovskaya a fost menționată drept președinte ales al Belarusului.
Ceea ce nu s-a văzut la televizor
În paralel cu ceea ce se vede la televizor, pentru jurnaliștii acreditați să mediatizeze astfel de reuniuni, există o altă lume. Potrivit organizatorilor, la cea de-a treia reuniune a summitului EPC au fost acreditați aproape 800 de jurnaliști. Pentru aceștia au fost puse la dispoziție trei săli mari, cu mese lungi, dispuse în șiruri. Mari trusturi mediatice – Reuters, Bloomberg, AFP sau Al Jazeera sau redacții mici, locale, precum Granada Hoy, toți jurnaliștii au lucrat cot la cot, în sensul propriu al cuvântului.
Ce-i drept, la zona covorului albastru – denumită în limbajul mediatic Doorstep, s-a luptat acerb pentru un loc cât mai avantajos pentru foto și video. Asta pentru că între presă și liderii veniți la eveniment au fost instalate tocmai două bare de protecție, ceea ce făcea ca distanța să fie de circa doi metri. Jurnaliștii străini au comparat organizarea summitului cu cea precedentă. Și a câștigat castelul Mimi.
„Moldova was wonderful!”, am auzit de la o echipă de jurnaliști din Elveția. Remarci similare am suprins și pe holuri.
În urmă au rămas sticle cu apă și chiar o pereche de încălțăminte rătăcită.
După câteva ore petrecute în soare, în căutarea celor mai reușite fotografii și în așteptarea unor comentarii de la liderii europeni, jurnaliștii au revenit în interiorul clădirii care găzduiește summitul și au avut parte de un bufet suedez. S-au servit inclusiv fructe de mare.
Seara, spre sfârșitul summitului, sălile de presă s-au transformat într-un mare mușuroi de furnici. Furnici obosite.
Cină de 140 000 euro
Potrivit presei spaniole, după încheierea summitului, liderii europeni, dar și prim-ministrul britanic Rishi Sunak și liderii țărilor din Balcanii de Vest, Armenia, Georgia și Moldova au fost invitați la o cină organizată la restaurantul Parador de Granada și pregătită de un bucătar celebru – Paco Morales. Guvernul de la Madrid a alocat 140 000 euro pentru acest dineu.
Înainte de cină, oficialii invitați la summit au vizitat Palatul Nasrid din Alhambra, o capodoperă a stilului maur și emblemă a orașului Granada.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!