„De la noi taxe, de la stat lege”. La Pride 2024, comunitatea LGBTQI+ va cere legi pentru protecția cuplurilor și a persoanelor trans
Full Article 2 minutes read

„De la noi taxe, de la stat lege”. La Pride 2024, comunitatea LGBTQI+ va cere legi pentru protecția cuplurilor și a persoanelor trans

Festivalul Moldova Pride, dedicat comunității LGBTQI+ din țara noastră, va avea loc și în acest an. Acesta se va desfășura în perioada 11 – 16 iunie. Anunțul a fost făcut de organizatorii evenimentului, Centrul GENDERDOC-M (GDM).

În acest an, Moldova Pride se va desfășura sub sloganul „De la noi taxe, de la stat lege”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt GDM, Felicia Nedzelschi, a explicat semnificația sloganului festivalului din acest an.

Acest slogan nu este întâmplător. Comunitatea LGBTQI+ din Moldova așteaptă de la stat legea pentru legalizarea cuplurilor LGBTQI+ și legea pentru recunoașterea legală a genului pentru persoanele trans. Persoanele queer sunt plătitori de taxe la fel ca orice persoane adulte din țara noastră, însă până acum comunitatea LGBTQI+ doar a dat statului, însă nu a primit înapoi. E timpul statul să realizeze că are o datorie față de persoanele LGBTQI+. Vorbim aici despre o lege care este o normalitate pentru persoanele cisgen heterosexuale”, a menționat reprezentanta GDM.

Felicia Nedzelschi a declarat că adoptarea unei legi care să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex este obligatorie, în cazul în care Republica Moldova, țară-canditată la aderarea la UE, într-adevăr împărtășește valorile europene.

Marșul pride din acest an e și primul marș după ce Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Dacă statul nostru cu adevărat își asumă angajamentul de a fi parte din familia europeană, o lege privind căsătoriile între persoanele de același sex e un pas firesc, obligatoriu și care arată ca într-adevăr ne aliniem ca stat acelorași valori europene. Nu putem să fim selectivi sau europeni pe jumătate. E timpul statul să își asume acest pas”, a comunicat aceasta.

Precizăm că programul evenimentelor din cadrul Moldova Pride 2024 urmează a fi publicat pe pagina GenderDoc-M.

Festivalul se va încheia cu tradiționalul Marș Pride.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: