„De la o întâlnire într-o cafenea am ajuns la o instituție”. Consiliul pentru egalitate din Moldova a împlinit 10 ani

Consiliul pentru egalitate marchează 10 ani de activitate. Președintele Consiliului a spus că acești ani „n-au fost deloc ușori” și că „de la o instituție inexistentă, de la o întâlnire a 5 membri numiți într-o cafenea” s-a ajuns la o instituție. Premierul Dorin Recean a felicitat Consiliul pentru activitate și a menționat că instituția continuă să-și consolideze capacitățile, iar cetățenii la rândul lor trebuie să fie implicați. „Doar în felul acesta vom putea să construim o societate care știe să-și asume responsabilitatea pentru dezvoltarea culturală, socială și umană”, a precizat Recean. 

Vreau să felicit Consiliul pentru egalitate care își consolidează capacitățile, își consolidează modalitățile de a fi informați despre potențialele abuzuri sau potențialele discriminări sau chiar discriminări. (…) Mai avem foarte mult de lucru în sens de cultură a societății, în sensul acceptării comportamentelor oamenilor care anterior erau considerați nu neapărat ca și noi ceilalți, pentru că asta este interpretarea”, a menționat Recean, în cadrul unui eveniment dedicat celor 10 ani de activitate a Consiliului.

Eu ne doresc tututor să fim implicați. Asta îmi doresc pentru fiecare cetățean din Republica Moldova, doar în felul acesta vom putea să construim o societate care este unită, o societate care știe să-și asume responsabilitatea pentru dezvoltarea culturală, socială și umană”, a adăugat premierul.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a spus că „deși încă Republica Moldova nu este membră a UE, are totuși stabilite organe naționale de egalitate a cărei aniversări sărbătorim astăzi”.

UE solicită acestor organe să întreprindă mai mulți pași. În primul rând să ofere asistență independentă victimelor discriminării, să desfășoare sondaje și studii, și să publice rapoarte independente și recomandări. (…) Consiliul de Egalitate o duce foarte bine în acest sens”, a precizat Janis Mazeiks.

Diplomatul a mai spus că „totuși, după cum se vede din raportul Consiliului pentru egalitate, mai sunt multe domenii unde persistă inegalitatea și discriminarea”.

În 2022, Consiliul pentru egalitate a examinat în jur de 271 de plângeri, mai mult decât una pe ziua de lucru. Aceasta înseamnă că Consiliul pentru egalitate a devenit o instituție în care populația Republicii Moldova are încredere”, a menționat ambasadorul.

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a declarat că „principiile echității, egalității, non-discriminării sunt principii fundamentale late unui stat democratic modern”.

Aceste principii sunt doar vorbe dacă nu există instituții eficiente cu mecanisme robuste, să implementeze într-un mod eficace aceste principii. În Consiliul pentru egalitate avem o anume asemenea instituție care cu dedicație maximă, cu mecanismele oferite de către legiuitor, apără zi de zi aceste principii. Da, nu toți sunt încântați de puterea de sancționare a Consiliului, în special cei care ajung să fie sancționați. Dar noi, în calitate de legiuitori, în special colegele mele din Comisia pentru drepturile omului, vom sta mereu la straja implementării acestor principii”, a comunicat Popșoi.

Președintele Consiliului pentru egalitate Yan Feldman a spus că „acești 10 ani n-au fost deloc ușori”.

De la o instituție inexistentă, de la o întâlnire a 5 membri numiți într-o cafenea fiindcă nu am avut nici spațiu, nici înregistrarea oficială, am ajuns la o instituție. O instituție cu o memorie instituțională, cu o jurisprudență, cu o reputație, eu aș zice ireproșabilă. Reputație în societatea civilă, reputație la parteneri de dezvoltare, reputație chiar la nivel internațional și european”, a comunicat Yan Feldman.

Noi am reușit și țara poate reuși. Noi toți putem reuși dacă vrem și punem un scop și consolidăm eforturile ca să-l atingem împreună”, a conchis președintele Consiliului pentru egalitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: