„De la o întâlnire într-o cafenea am ajuns la o instituție”. Consiliul pentru egalitate din Moldova a împlinit 10 ani

Consiliul pentru egalitate marchează 10 ani de activitate. Președintele Consiliului a spus că acești ani „n-au fost deloc ușori” și că „de la o instituție inexistentă, de la o întâlnire a 5 membri numiți într-o cafenea” s-a ajuns la o instituție. Premierul Dorin Recean a felicitat Consiliul pentru activitate și a menționat că instituția continuă să-și consolideze capacitățile, iar cetățenii la rândul lor trebuie să fie implicați. „Doar în felul acesta vom putea să construim o societate care știe să-și asume responsabilitatea pentru dezvoltarea culturală, socială și umană”, a precizat Recean. 

Vreau să felicit Consiliul pentru egalitate care își consolidează capacitățile, își consolidează modalitățile de a fi informați despre potențialele abuzuri sau potențialele discriminări sau chiar discriminări. (…) Mai avem foarte mult de lucru în sens de cultură a societății, în sensul acceptării comportamentelor oamenilor care anterior erau considerați nu neapărat ca și noi ceilalți, pentru că asta este interpretarea”, a menționat Recean, în cadrul unui eveniment dedicat celor 10 ani de activitate a Consiliului.

Eu ne doresc tututor să fim implicați. Asta îmi doresc pentru fiecare cetățean din Republica Moldova, doar în felul acesta vom putea să construim o societate care este unită, o societate care știe să-și asume responsabilitatea pentru dezvoltarea culturală, socială și umană”, a adăugat premierul.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a spus că „deși încă Republica Moldova nu este membră a UE, are totuși stabilite organe naționale de egalitate a cărei aniversări sărbătorim astăzi”.

UE solicită acestor organe să întreprindă mai mulți pași. În primul rând să ofere asistență independentă victimelor discriminării, să desfășoare sondaje și studii, și să publice rapoarte independente și recomandări. (…) Consiliul de Egalitate o duce foarte bine în acest sens”, a precizat Janis Mazeiks.

Diplomatul a mai spus că „totuși, după cum se vede din raportul Consiliului pentru egalitate, mai sunt multe domenii unde persistă inegalitatea și discriminarea”.

În 2022, Consiliul pentru egalitate a examinat în jur de 271 de plângeri, mai mult decât una pe ziua de lucru. Aceasta înseamnă că Consiliul pentru egalitate a devenit o instituție în care populația Republicii Moldova are încredere”, a menționat ambasadorul.

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a declarat că „principiile echității, egalității, non-discriminării sunt principii fundamentale late unui stat democratic modern”.

Aceste principii sunt doar vorbe dacă nu există instituții eficiente cu mecanisme robuste, să implementeze într-un mod eficace aceste principii. În Consiliul pentru egalitate avem o anume asemenea instituție care cu dedicație maximă, cu mecanismele oferite de către legiuitor, apără zi de zi aceste principii. Da, nu toți sunt încântați de puterea de sancționare a Consiliului, în special cei care ajung să fie sancționați. Dar noi, în calitate de legiuitori, în special colegele mele din Comisia pentru drepturile omului, vom sta mereu la straja implementării acestor principii”, a comunicat Popșoi.

Președintele Consiliului pentru egalitate Yan Feldman a spus că „acești 10 ani n-au fost deloc ușori”.

De la o instituție inexistentă, de la o întâlnire a 5 membri numiți într-o cafenea fiindcă nu am avut nici spațiu, nici înregistrarea oficială, am ajuns la o instituție. O instituție cu o memorie instituțională, cu o jurisprudență, cu o reputație, eu aș zice ireproșabilă. Reputație în societatea civilă, reputație la parteneri de dezvoltare, reputație chiar la nivel internațional și european”, a comunicat Yan Feldman.

Noi am reușit și țara poate reuși. Noi toți putem reuși dacă vrem și punem un scop și consolidăm eforturile ca să-l atingem împreună”, a conchis președintele Consiliului pentru egalitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: