De revizuit, de reabilitat, de pedepsit. NM publică textul Declarației despre persecutările politice de către regimul oligarhic
Full Article 3 minutes read

De revizuit, de reabilitat, de pedepsit. NM publică textul Declarației despre persecutările politice de către regimul oligarhic

NM a intrat în posesia textului „Declarației despre dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic”, a cărui examinare a fost propusă de deputații Partidului Socialiștilor și ai Blocului ACUM în cadrul ședinței legislative din 13 februarie. 

În cadrul documentului, deputații propun constatarea faptul că în perioada în care Moldova era „stat capturat”, în țară au fost inițiate dosare penale politice, la comandă. Mai mult, „majoritatea dosarelor penale motivate politic nu au fost încetate sau revizuite, iar victimele nu numai că nu au fost reabilitate, dar continuă să fie hărțuite”, se arată în declarație.

„Noi, deputații parlamentului Republicii Moldova, solicităm reabilitarea publică a celor care au avut de suferit și continuă să sufere din cauza represiunilor politice”, se mai arată în document.

De asemenea, deputații au condamnat acțiunile organelor de drept în perioada în care statul a fost „capturat”. Potrivit acestora, unii oameni ai legii au indimidat, privat de libertate și torturat persoanele incomode regimului.

În declarație se mai spune că parlamentul asigură comunitatea internațională și partenerii de dezvoltare că „va respecta în totalitate declarațiile scrise și rapoartele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), privind deținuții politici și dosarele fabricate de regimul oligarhic”.

Totodată, prin intermediul documentului, deputații solicită „revizuirea dosarele fabrice motivate politic”, menționate în rezoluțiile și documentele instituțiilor internaționale, ale societății civile, avocaților, etc.

De asemenea, deputații solicită organelor de profil, ca în conformitate cu legea, să îi informeze despre situația privind dosarele fabricate și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, implicați în organizarea acestor genuri de dosare penale, dar și interceptări, intimidări și persecutarea anumitor oameni, din motive politice.

„După căderea regimului oligarhic este imperios necesar să redăm încrederea cetățenilor în instituțiile statului și să demonstrăm că drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt și vor fi respectate, iar persoanele implicate în acțiuni ilegale vor fi trase la răspundere conform legii Republicii Moldova”, se mai arată în declarație.

Precizăm că în textul declarației nu este indicat niciun nume concret ale presupuselor persoane care au inițiat dosare penale la comandă și nici ale eventualelor victime. De asemenea, în document nu este menționat Partidul Democrat din Moldova, care în cadrul altei declarații parlamentare a fost acuzat de „capturarea” țării.

De revizuit, de reabilitat, de pedepsit. NM publică textul Declarației despre persecutările politice de către regimul oligarhic

NewsMaker

De revizuit, de reabilitat, de pedepsit. NM publică textul Declarației despre persecutările politice de către regimul oligarhic

NewsMaker

Amintim că, în cadrul ședinței din 13 februarie, deputații PSRM și cei al Blocului ACUM au propus să fie adoptată „Declarația despre dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic”, fapt care a provocat nemulțumirea deputaților din PDM și Partidul „ȘOR”.

Președintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov, în cursul examinării inițiativei, a declarat că atunci când aude despre astfel de declarații, i se pare că ideea este bună, însă atunci când citește textul, înțelege în ce constă „șmecheria”. Acesta nu a precizat cu ce anume nu este de acord.

Iar deputatul fracțiunii Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, a menționat că cea mai bună metodă pentru a combate persecuțiile politice este reforma eficientă a justiției.

Amintim că deputații au amânat pentru săptămâna viitoare adoptarea Declarației, pentru a „îmbunătăți textulul documentului și a ajunge la un consens larg”.

Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: