De unde au apărut albinele în oraș. Și cum trebuie să acționați dacă ajungeți în mijlocul unui roi de albine

În Chișinău și în alte orașe ale Moldovei oamenii au surprins roiuri mari de albine. NM  vă spune ce se întâmplă, de unde au venit insectele și ce să faceți dacă ajungeți într-un roi de albine.

Unde au fost observate albinele?

Săptămâna aceasta la Chișinău au fost înregistrate mai multe cazuri de apariție a unor roiuri de albine în mediul urban. Astfel, roiuri de albine au fost observate la piața centrală, pe o mașină parcată în centrul orașului, lângă centrele comerciale Atrium și Grand Hall, și lângă Oasis Mall. Despre aceste cazuri au scris internauții pe rețelele de socializare sau pe canale de Telegram (de exemplu: 1 , 2 , 3 ).

De asemenea, postul de televiziune transnistrean TSV a raportat două cazuri de roiuri de albine apărute în mediul urban. Într-un caz, albinele au zburat pe fereastra uneia dintre școlile din Tiraspol în timpul unei lecții și l-au înțepat pe profesor , în al doilea caz, un roi de albine a zburat în jurul policlinicii din Bender.

Cum au explicat autoritățile acest lucru?

Ministerul Agriculturii a precizat că acesta este un fenomen natural obișnuit în această perioadă a anului. „Un roi de albine, de regulă, nu este agresiv și caută un nou loc pentru a-și stabili colonia. Dacă nu sunt provocate, nu sunt periculoase pentru oameni. Dacă cetățenii observă un roi de albine, îi îndemnăm să contacteze Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova sau un apicultor local”, a explicat secretarul de presă al Ministerului Agriculturii, Daniela Turculeț.

De unde apare un roi?

În timp ce roiesc, are loc divizarea roiului și se formează o  nouă colonie.

„Roiul este un fenomen natural. În primăvară, în anumite circumstanțe, albinele încep să depună celule de matcă – celule din care se nasc mâtci tinere. Nu pot fi două mătci într-un roi, bătrâna regină, care anticipează nașterea de noi „regine”, își ia în alaiul său unele dintre albinele lucrătoare și părăsește stupul. Sunt și cazuri când condițiile de viață în stup devin insuportabile, din cauza lipsei de hrană, a temperaturii ridicate etc., iar în astfel de cazuri albinele  părăsesc stupul. Cine și-ar dori să locuiască într-o casă în care condițiile devin insuportabile?” — explică managerul companiei de apicultura Sweetland, Andrei Ghilan.

Cum au ajuns albinele în oraș?

Directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM) Ion Maxim a remarcat faptul că fenomene similare au fost observate și anii trecuți, iar apariția albinelor în mediul urban este în mare parte întâmplătoare. „În cazul apariției albinelor la piața centrală, cred că au găsit acolo o rezervă de hrană și au decis [să zboare acolo]. Fiecare familie de albine are lucrători diferiți, inclusiv cercetași, zboară și caută noi adăposturi”, a menționat Maxim.

El a subliniat că în Moldova sunt foarte puține albine sălbatice și, cel mai probabil, acestea sunt albine de la apicultori. „Nu există albine în centrul orașului, sunt [stupi] la periferia orașului: în zona universității agricole, la Botanica, există locuri special amenajate departe de oameni ”, a spus Maxim.

Ce să faceți dacă întâlniți un roi de albine?

Experții notează că, dacă o persoană vede un roi de albine, nu este nevoie să intre în panică, dar ar trebui să contacteze un apicultor cunoscut. „Puteți scrie și în grupul de profil de pe Facebook Apiculutori din Moldova . Acolo cu siguranță se vor găsi oameni care vor veni și vor lua aceste albine”, a menționat Ghilan.

De asemenea, ANARM i-a îndemnat pe apicultori să fie atenți și să monitorizeze stupii prin eliminarea noilor mătci. „Dacă vedeți albine, puteți contacta un apicultor pe care îl cunoașteți sau puteți suna la asociație”, a spus Maxim.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

e1.ru

Ministrul rus al transporturilor, demis de Putin, găsit mort în aceeași zi. Versiunile examinate de Moscova

Roman Starovoit, demis pe 7 iulie din funcția de ministru al transporturilor, a decedat. Potrivit versiunii preliminare, el s-a sinucis, au declarat reprezentanții Comitetului de Investigații al Rusiei. Informațiile sunt relatate de BBC News.

Corpul lui Starovoit, în vârstă de 53 de ani, cu o rană prin împușcare, a fost găsit luni în mașina sa personală, în raionul Odințovo, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei. „Organele de anchetă ale Direcției Principale de Investigații a Comitetului de Investigații al Rusiei pentru regiunea Moscova lucrează la fața locului pentru a stabili circumstanțele. Versiunea principală este sinuciderea”, a adăugat instituția.

Potrivit sursei, mai devreme, pe 7 iulie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care l-a demis pe Starovoit din funcția de ministru al Transporturilor. În document nu se menționează motivele demiterii.

Starovoit a ocupat funcția de ministru din mai 2024. Înainte de aceasta, el a fost guvernator al regiunii Kursk timp de mai bine de cinci ani.

Publicația Forbes, citând o sursă apropiată organelor de anchetă, scrie că Starovoit ar fi putut muri cu mai mult de o zi înainte — aproximativ în noaptea de sâmbătă spre duminică. O sursă a RBC din cadrul organelor de aplicare a legii afirmă, de asemenea, că trupul lui Starovoit a fost găsit sâmbătă, 5 iulie.

Președintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat pentru RTVI că decesul lui Starovoit a avut loc „cu destul de mult timp în urmă”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: