btv.md

Decizie: Crucifixul din sediul MAI trebuie înlăturat, iar Năstase să își ceară scuze publice. Ce răspunde liderul PDA

Liderul Partidului Demnitate și Adevăr (PDA), Andrei Năstase, ar fi încălcat legislația în momentul în care, în calitate de ministru de Interne, a decis instalarea în sediul instituției unui crucifix și a declarat că „oastea e creștină” sau că „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”. Este concluzia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, care a precizat că „aceste fapte reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase”. De cealaltă parte, liderul PDA a scris astăzi, 13 ianuarie, pe pagina sa de Facebook că în spatele deciziei Consiliului ar fi un plan pentru ca Andrei Năstase „să fie din nou linșat mediatic și compromis”.

Într-un document publicat astăzi, 13 ianuarie, pe site-ul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, se arată că acesta a fost elaborat încă în data de 16 decembrie 2019.

Astfel, Consiliul a decis ca Andrei Năstase să aducă scuze publice, în termen de 10 zile de la recepționarea documentului.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne trebuie să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția/salvgardarea neutralității serviciului public și a principiului secularismului.

Decizia poate fi atacată în termen de 30 de zile de la data recepționării.

https://www.facebook.com/AndreiNastase.DA/posts/2445115192377827

Am încercat să obținem o reacție de la Andrei Năstase, însă până la această oră, politicianul nu ne-a răspund la telefon și nici la mesaj. Ulterior, acesta a scris pe pagina sa de Facebook că astfel de simboluri se găsesc „în clădiri extrem de importante din toată Europa, începând cu Parlamentul României până la instituțiile Germaniei, Austriei, Greciei sau Italiei”.

Amintim că în data de 15 septembrie 2019, ministrul de Interne de atunci, Andrei Năstase, a instalat un crucifix pe peretele din holul Ministerului de Interne. Ulterior, bloggerul Corneliu Gandrabur a sesizat Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în legătură cu această inițiativă. Astăzi, 13 ianuarie, acesta a scria pe pagina sa e Facebook că va apela la un executor judecătoresc, care să pună în aplicare decizia Consiliului pentru egalitate.

https://www.facebook.com/gandrabur/posts/10212765039441242

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ipoteca comercială – standard și green de la maib: soluția financiară completă pentru antreprenorii care gândesc pe termen lung

Maib, liderul inovației în sectorul bancar din Republica Moldova, anunță lansarea unui nou produs ipoteca comercială, disponibil în două versiuni: standard și green. Acest produs este conceput pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor locali, oferind o soluție flexibilă și completă pentru finanțarea bunurilor imobile comerciale, industriale sau de producere.

Ipoteca comercială de la maib este mai mult decât un credit, este un instrument financiar modern, menit să sprijine creșterea sănătoasă și sustenabilă a afacerilor, indiferent de domeniul de activitate sau de obiectivele de dezvoltare ale acestora.

Două versiuni, o singură viziune: creștere responsabilă

Clienții pot alege între:

  • ipoteca comercială standard – ideală pentru achiziții, construcții sau reconstrucții de spații comerciale clasice;
  • ipoteca comercială green – dedicată proiectelor sustenabile, cu eficiență energetică și impact pozitiv asupra mediului.

Caracteristici cheie ale produsului:

  • finanțare de până la 50 000 000 MDL, disponibilă în MDL, EUR sau USD;
  • până la 100% din valoarea proiectului (fără TVA), în funcție de scop și garanțiile oferite;
  • destinat pentru: achiziții, construcții, finisări, reconstrucții ale bunurilor imobile cu destinație comercială, refinanțarea investițiilor în bunurile imobile nelocative;
  • finanțare retroactivă pentru investiții realizate în ultimele 12 luni.

Detalii privind condițiile de acordare:

  • pentru achiziția  bunurilor imobile comerciale/industriale sau de producere, inclusiv terenuri pentru construcții:
    • până la 80% din valoarea bunului imobil finanțat (fără TVA) – pentru credite cu termen de până la 60 de luni;
    • până la 70% din valoarea bunului imobil finanțat (fără TVA) – pentru credite cu termen mai mare de 60 de luni;
    • până la 100% din valoarea bunului imobil finanțat – în cazul în care clientul oferă garanții suplimentare.
  • pentru construcții / reconstrucții / finisări: până la 100% din valoarea proiectului (fără TVA).

Avantaje suplimentare pentru varianta green:

  • condiții preferențiale pentru proiecte certificate ecologic sau cu eficiență energetică ridicată;
  • consultanță specializată pentru proiecte sustenabile;
  • contribuție activă la tranziția spre o economie verde.

 Irina Dănilă, Manager Produse, Departamentul Creditare Business Banking, maib:„Prin lansarea ipotecii comerciale în dublă versiune – Standard și Green – maib își reafirmă angajamentul de a susține antreprenoriatul local și tranziția către o economie sustenabilă. Vrem să oferim finanțare inteligentă, adaptată realităților actuale și aspirațiilor viitorului și să susținem afacerile prin încă un produs sustenabil.”

Ipoteca comercială: rapid, online sau la orice sucursală maib

  • completați cererea de credit online, accesând linkul;
  • coordonați toate detaliile de la distanță cu reprezentanții maib (prin telefon, email), după care veți primi oferta preliminară pe email;
  • aplicați semnătura electronică și obțineți creditul rapid și ușor.

Ipoteca comercială de la maib este o soluție completă de finanțare, creată special pentru antreprenorii care își doresc mai mult: mai mult control, mai multă autonomie și mai multă sustenabilitate în modul în care își dezvoltă afacerea.

Tu conduci. maib

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: