Decizie istorică în Polonia. Legea care afirmă că dreptul polonez primează asupra dreptului european a intrat în vigoare
Full Article 2 minutes read

Decizie istorică în Polonia. Legea care afirmă că dreptul polonez primează asupra dreptului european a intrat în vigoare

O decizie istorică a Curţii Constituţionale poloneze, care afirmă primatul dreptului polonez asupra dreptului european, a intrat în vigoare marţi după publicarea sa în Monitorul Oficial, relatează AFP, citat de Digi24.

Această decizie, emisă joi într-un caz introdus de guvernul populist naţionalist polonez, ar putea ameninţa finanţarea Poloniei de către UE şi este considerată ca o primă etapă posibilă către ieşirea sa din Uniunea Europeană.

Decizia pune în discuţie primatul dreptului comunitar – un principiu cheie al apartenenţei la UE – prin declararea anumitor articole importante ale tratatelor Uniunii Europene „incompatibile” cu Constituţia poloneză. Hotărârea a fost criticată de către Bruxelles, precum şi de majoritatea liderilor europeni.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul, solicitând UE să „respecte limitele suveranităţii statelor membre”.

Curtea Constituţională, sub influenţa partidului de guvernământ, a cerut, de asemenea, instituţiilor europene să nu „acţioneze dincolo de sfera competenţelor lor”, intervenind în funcţionarea sistemului judiciar polonez, potrivit Agerpres. Reformele sistemului de justiţie introduse de populişti constituie un subiect de dispută major cu Bruxelles-ul, notează AFP.

Proteste de amploare s-au produs în Polonia, în semn de opunere față de eventuala ieșire a țării din componența UE. Circa 100 de mii de oameni au protestat la Varșovia, scrie BBC. Premierul țării a dat asigurări că Guvernul nu are astfel de intenții, denumite în presă „Polexit”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: