Declarație comună în Parlamentul European, pentru ca Moldova și Ucraina să devină țări-candidate la aderarea la UE
Full Article 3 minutes read

Declarație comună în Parlamentul European, pentru ca Moldova și Ucraina să devină țări-candidate la aderarea la UE

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European le cer joi, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei, informează AGERPRES pe 9 iunie.

„Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE”, se menţionează în declaraţia adoptată joi de Conferinţa Preşedinţilor.

„Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre şi viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina şi a deteriorării mediului internaţional. UE trebuie să fie un partener de încredere şi un actor geopolitic credibil care trăieşte la înălţimea principiilor şi valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleaşi idealuri”, se mai menţionează în declaraţie.

Cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară „liberă, democratică şi prosperă, care este un membru angajat al familiei europene”.

„Recunoaştem că aceste aspiraţii sunt împărtăşite de popoarele Georgiei şi Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest ale căror aşteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate”, notează liderii de grupuri.

„De aceea facem apel cu putere să le acordaţi statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene şi ca început al unui proces bazat pe merit, şi să depuneţi eforturi în direcţia acordării aceluiaşi statut Georgiei, îndeplinind aspiraţiile legitime ale poporului georgian”, cer liderii grupurilor politice, care ţin în acelaşi timp să reamintească faptul că „angajamentul UE faţă de Balcanii de Vest este menţinut”.

***

În mai, Parlamentul European a votat o Rezoluție prin care solicită Consiliului European și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, și-a exprimat speranța că raportul Comisiei Europene cu privire la o eventuală decizie în acest sens va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie.

Pe 8 iunie, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a efectuat o vizită la Bruxelles, pentru a promova proiectul de țară al Republicii Moldova – obținerea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: