Ministra Justiției și președinta de onoare a Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI) au semnat un tratat internațional cu privire la schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere. Anunțul a fost făcut de Ministerul Justiției de la Chișinău. Potrivit instituției, platforma va servi drept instrument pentru Autoritatea Națională de Integritate (ANI) de a solicita și transmite, între statele semnatare, date privind bunurile unor persoane.
Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, împreună cu președinta de onoare a RAI Laura Ștefan au semnat pe 23 octombrie Tratatul internațional privind schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere. Potrivit Ministerului Justiției de la Chișinău, acesta este un mecanism de cooperare regional și platformă comună, care va servi drept instrument pentru ANI de a solicita și transmite, în același timp, între statele semnatare, date privind bunurile persoanelor.
Veronica Mihailov-Moraru a menționat că astfel autoritățile vor avea pârghiile necesare pentru a verifica toate bunurile și veniturile persoanelor, demnitari și funcționari publici, care sunt obligate să indice în declarațiile de avere și interese inclusiv bunurile mobile și imobile, dar și conturile bancare deținute peste hotare.
„Din păcate, unii dintre subiecții declarării evită să o facă, iar ANI nu poate verifica acest lucru, deoarece are acces doar la bazele de date naționale”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru. „Este un pas foarte important, mai ales în contextul actual, când țara noastră își are concentrate eforturile în creșterea eficienței mecanismelor de asigurare a integrității sistemului de justiție și de combatere a corupției”, a adăugat ministra Justiției.
Oficialul de la Justiție a mai declarat că are „toată încrederea că Parlamentul va ratifica acest Tratat și vom beneficia cât mai curând de oportunitățile pe care ni le oferă: simplificarea proceselor existente, reducerea timpului și a resurselor autorităților statului, responsabile de identificarea și recuperarea bunurilor ascunse peste hotare”.
Potrivit Centrului Național Anticorupție, RAI iniţial a fost adoptată în februarie 2000 la Sarajevo ca Iniţiativa Anticorupţie a Pactului de Stabilitate în scopul redresării corupţiei – una dintre cele mai dificile probleme în dezvoltarea ţărilor Europei de Sud-Est. În prezent, Iniţiativa conţine 9 state membre din regiune: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Moldova, România şi Serbia plus un observator – Misiunea ONU în Kosovo.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!