Colaj NM

Declarațiile Victoriei Furtună, despre trupele ruse din Transnistria, cad sub incidența Codului penal? Răspunsul Procuraturii

Afirmațiile candidatei la scrutinul prezidențial Victoria Furtună, că armata rusă ar păstra regiunea transnistreană în situație de pace și că nu s-ar afla ilegal pe acest teritoriu, nu pot constitui obiect al unei cercetări juridico-penale. Informația a fost comunicată de Procuratura Generală pentru NewsMaker. Instituția a declarat că persoana vizată este angajată în campanie electorală iar candidații au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele lor electorale, calităţile politice, profesionale şi personale. În același timp, a adăugat Procuratura Generală, „exerciţiul acestui drept poate fi supus unor formalităţi, condiţii, restricţii sau sancţiuni”. 

Procuratura Generală a declarat, pentru NewsMaker, că „luând în considerație că persoana vizată s-a expus în cadrul unei conferințe de presă, fiind angajată în campanie electorală, afirmațiile acesteia nu pot constitui obiect al unei cercetări juridico-penale, cât timp nu contravin prevederilor art.176 alin.(1), art.177, art.341 și/sau altor infracțiuni prevăzute de Codul penal”.

„Or potrivit art.70 din Codul electoral candidaţii au dreptul de a supune discuțiilor libere și sub toate aspectele programele electorale ale concurenților electorali, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaților, precum și de a face agitație electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mass-mediei, prin expunerea de afișe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare”, a declarat Procuratura.

În același timp, Procuratura Generală a adăugat că „exercițiul acestui drept poate fi supus unor formalități, condiții, restricții sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracțiunilor, ocrotirea sănătăţii sau protecția moralei, protecţia reputaţiei, apărarea drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informații confidențiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti”.

***

Pe 27 septembrie, candidata independentă la scrutinul prezidențial Victoria Furtună a fost întrebată de ce a ales să-și anunțe candidatura de la Tiraspol. În context a fost întrebată ce părere are că armata rusă se află ilegal pe teritoriul regiunii transnistrene. „Armata rusă păstrează regiunea în cauză în situație de pace, nu se află ilegal pe teritoriul Tiraspolului”, a răspuns candidata. Detalii AICI. Prin urmare, NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Procuraturii Generale și Poliției Republicii Moldova în contextul declarațiilor candidatei, mai exact dacă acestea cad sub incidența Codului Penal. Poliția a declarat că se poate expune în acest caz Procuratura.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: