Andrei Mardari/NewsMaker

„Democrația e o luptă de idei, nu de kulioace”. Deputat PAS, despre solicitarea CEC privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba susține că decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care se solicită anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber pentru funcția de primar al mun. Bălți este corectă. La rândul său, ministrul Justiției, ex-deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia finală o ia instanța de judecată.

Parlamentarul Dumitru Alaiba susține propunerea CEC, privind anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului „ȘOR”, în calitate de concurent electoral.

„De acord întru totul argumentarea raportului CEC. Democrația nu trebuie să fie despre cine fură mai mulți bani și îi direcționează pe ascuns spre politică. Democrația e o luptă de idei, nu de kulioace”, a menționat Alaiba.

Iar ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a menționat că nu cunoaște detalii, însă dacă există probe privind nedeclararea mijloacelor financiare utilizate în campania electorală, atunci solicitarea CEC este justificată.

„Nu cunosc detalii și nu am urmărit derularea evenimentelor. Dar înțeleg că este vorba despre nedeclararea banilor utilizați în campanie. Dacă este așa și dacă există probe concludente în acest sens, atunci legea prevede expres obligația Comisiei Electorale Centrale să propună anularea înregistrării candidatului (excluderea din cursă în termeni uzuali). Decizia o ia până la urmă instanța de judecată. La început Curtea de Apel Bălți, apoi, dacă se contestă, Curtea Supremă de Justiție”, a explicat ministrul Justiției.

Amintim că, în cadrul ședinței din 1 decembrie, cu patru zile înainte de turul doi al alegerilor primarului de Bălți, CEC a solicitat excluderea din cursa electorală a Marinei Tauber, candidatul partidului „ȘOR”. Membrul CEC, Pavel Postica, a constatat că cifra minimă de cheltuieli care nu a fost declarată către autoritatea centrală de către candidatul Partidului Șor a fost de 34 260 mii de lei. Postică a explicat că, împreună cu cifra de 734 de mii de lei înregistrată la data de 1 decembrie de către Partidul Șor la rubrica cheltuieli, această formațiune politică depășește plafonul de cheltuieli aprobat de către CEC pentru municipiul Bălți. Cifra maximă aprobată pentru cheltuieli electorale în municipiul Bălți este de 759 289 de lei.

La rândul său, Tauber îl acuză pe Postica că ar fi amenințat ceilalți membri ai Comisiei, iar decizia ar fi motivată politic.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: