„Democrația e o luptă de idei, nu de kulioace”. Deputat PAS, despre solicitarea CEC privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală
Full Article 2 minutes read

„Democrația e o luptă de idei, nu de kulioace”. Deputat PAS, despre solicitarea CEC privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba susține că decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care se solicită anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber pentru funcția de primar al mun. Bălți este corectă. La rândul său, ministrul Justiției, ex-deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia finală o ia instanța de judecată.

Parlamentarul Dumitru Alaiba susține propunerea CEC, privind anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului „ȘOR”, în calitate de concurent electoral.

„De acord întru totul argumentarea raportului CEC. Democrația nu trebuie să fie despre cine fură mai mulți bani și îi direcționează pe ascuns spre politică. Democrația e o luptă de idei, nu de kulioace”, a menționat Alaiba.

Iar ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a menționat că nu cunoaște detalii, însă dacă există probe privind nedeclararea mijloacelor financiare utilizate în campania electorală, atunci solicitarea CEC este justificată.

„Nu cunosc detalii și nu am urmărit derularea evenimentelor. Dar înțeleg că este vorba despre nedeclararea banilor utilizați în campanie. Dacă este așa și dacă există probe concludente în acest sens, atunci legea prevede expres obligația Comisiei Electorale Centrale să propună anularea înregistrării candidatului (excluderea din cursă în termeni uzuali). Decizia o ia până la urmă instanța de judecată. La început Curtea de Apel Bălți, apoi, dacă se contestă, Curtea Supremă de Justiție”, a explicat ministrul Justiției.

Amintim că, în cadrul ședinței din 1 decembrie, cu patru zile înainte de turul doi al alegerilor primarului de Bălți, CEC a solicitat excluderea din cursa electorală a Marinei Tauber, candidatul partidului „ȘOR”. Membrul CEC, Pavel Postica, a constatat că cifra minimă de cheltuieli care nu a fost declarată către autoritatea centrală de către candidatul Partidului Șor a fost de 34 260 mii de lei. Postică a explicat că, împreună cu cifra de 734 de mii de lei înregistrată la data de 1 decembrie de către Partidul Șor la rubrica cheltuieli, această formațiune politică depășește plafonul de cheltuieli aprobat de către CEC pentru municipiul Bălți. Cifra maximă aprobată pentru cheltuieli electorale în municipiul Bălți este de 759 289 de lei.

La rândul său, Tauber îl acuză pe Postica că ar fi amenințat ceilalți membri ai Comisiei, iar decizia ar fi motivată politic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: