Deputat român: „Limba moldovenească nu există, ea este doar o plăsmuire a regimului stalinist”

Parlamentarul român Daniel Gheorghe a salutat adoptarea, în primă lectură, de către deputații moldoveni, a proiectului care prevede înlocuirea sintagmei „limba română” cu cea de „limba română” în Constituție și legislație. Oficialul a numit evenimentul drept un moment de restabilire a adevărului istoric și științific.

În plenul parlamentului României, Daniel Gheorghe a declarat că „limba moldovenească nu există și nu a existat niciodată, ea este doar o plăsmuire a regimului stalinist din Rusia sovietică în politica de deznaționalizare a românilor basarabeni.

„Trebuie să spunem că a vorbi a vorbi astăzi despre limba moldovenească nu este decât preluarea unui narativ al războiului hibrid al Moscovei. Iar a vorbi despre limba moldovenească nu înseamnă decât a omagia cizma sovietică și a omagia cea mai odioasă represiune stalinistă”, a spus parlamentarii.

Daniel Gheorghe i-a felicitat pe deputații de la Chișinău, care au votat proiectul de lege privind limba română.

„Trebuie să-i felicităm pe cei 56 de parlamentari din cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova, care au votat această măsură de revenire a normalității a firescului și a normelor Constituționale cu privire la limba română, așa cum prevede însăți Declarația de Independență a Republicii Moldova. (…) Felicitări tuturor celor de la Chișinău care au susținut acest demers, felicitări parlamentului Republicii Moldova pentru acest vot”, a menționat deputatul.

Amintim că, pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”.

Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Inițiativa a fost adoptată de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a protestat și a încercat să blocheze tribuna centrală. Prin urmare, între cele două fracțiuni s-au produs îmbrânceli.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: