Parlamentarul român Daniel Gheorghe a salutat adoptarea, în primă lectură, de către deputații moldoveni, a proiectului care prevede înlocuirea sintagmei „limba română” cu cea de „limba română” în Constituție și legislație. Oficialul a numit evenimentul drept un moment de restabilire a adevărului istoric și științific.
În plenul parlamentului României, Daniel Gheorghe a declarat că „limba moldovenească nu există și nu a existat niciodată, ea este doar o plăsmuire a regimului stalinist din Rusia sovietică în politica de deznaționalizare a românilor basarabeni.
„Trebuie să spunem că a vorbi a vorbi astăzi despre limba moldovenească nu este decât preluarea unui narativ al războiului hibrid al Moscovei. Iar a vorbi despre limba moldovenească nu înseamnă decât a omagia cizma sovietică și a omagia cea mai odioasă represiune stalinistă”, a spus parlamentarii.
Daniel Gheorghe i-a felicitat pe deputații de la Chișinău, care au votat proiectul de lege privind limba română.
„Trebuie să-i felicităm pe cei 56 de parlamentari din cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova, care au votat această măsură de revenire a normalității a firescului și a normelor Constituționale cu privire la limba română, așa cum prevede însăți Declarația de Independență a Republicii Moldova. (…) Felicitări tuturor celor de la Chișinău care au susținut acest demers, felicitări parlamentului Republicii Moldova pentru acest vot”, a menționat deputatul.
Amintim că, pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”.
Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Inițiativa a fost adoptată de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a protestat și a încercat să blocheze tribuna centrală. Prin urmare, între cele două fracțiuni s-au produs îmbrânceli.