Serghei Mironov

Deputat rus: Chișinăul trebuie să înțeleagă că noi avem un singur motiv să colaborăm cu ei, inclusiv în domeniul gazelor

Liderul fracțiunii „Spravedlivaya Rossia – Za Pravdu” din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse Serghei Mironov consideră că Gazprom ar trebui să reacționeze „dur și operativ” la faptul că, la inițiativa Chișinăului, în stânga Nistrului ajunge mai puțin gaz decât era prevăzut în contract. Un mesaj în acest sens a fost publicat de către oficialul rus pe pagina sa de Telegram, drept comentariu despre faptul că președinta Maia Sandu a solicitat ajutorul României pentru depășirea crizei energetice, provocate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Potrivit deputatului rus, „restricționarea furnizării de gaz în Transnistria constituie o încălcare grosolană a acordului în vigoare dintre Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia, din 171 de mln de metri cub de gaz, care ajung în Moldova, 118 mln trebuie să fie direcționați în Transnistria”.

Acesta a adăugat: „Autoritățile de la Chișinău trebuie să înțeleagă: Rusia are un singur motiv să colaboreze cu ei, inclusiv în domeniul gazelor – acesta este asigurarea Transnistriei. Orice limitări introduse de Moldova împotriva Transnistriei dezleagă mâinile pentru Rusia și servesc drept temei pentru cele mai hotărâte măsuri față de regimul de păpușari Sandu”.

Amintim că Tiraspolul a acuzat Chișinăul de „acțiuni fără precedent și care sabotează încrederea”, din cauza că Moldovagaz a redus cu 40% volumul de gaz furnizat malului stâng al Nistrului. Krasnoselski a convocat în ședință „Consiliul de Securitate”.

„Astfel de măsuri de restricție din partea Moldovei sunt calificate drept fără precedent și care afectează încrederea, subliniind că, în acest mod, este pusă în pericol întreaga industrie a Transnistriei și prosperitatea economică a republicii”, se arată în declarația din 1 noiembrie.

De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi vor ajunge, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln vor fi furnizat către malul stâng. Astfel, regiunea transnistreană va primi cu 40% mai puțin gaz în noiembrie decât în octombrie.

Din cauza insuficienței de gaz, malul drept nu a reușit să încheie un acord cu Centrala de la Cucurgan, privind furnizarea energiei electrice, care constituia anterior circa 70% din totalul volumului cumpărat. Prin urmare, în prezent, Chișinăul cumpără 90% din energia electrică necesară din România, la un preț mai mare. Din 4 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor achita mai mult pentru curentul electric. Cei din centrul și sudul țării vor plăti 4,77 lei/kWh, iar cei din nordul țării – 4,81 lei/kWh.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: