Deputați nostalgici după Voronin/ Bugetul Moldovei a crescut cu 8 miliarde lei/ Proiectele USAID vor continua?

Deputatii parlamentului s-au întrunit luni, 7 aprilie, într-o ședință extraordinară. NewsMaker prezintă sinteza reuniunii:


Parlamentul a adoptat în prima lectură „Bugetul +PLUS”
Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat în cadrul ședinței parlamentare amendamentele la bugetul Moldovei „Bugetul +PLUS” – cel mai mare pachet financiar destinat stimulării creșterii economice.

Deputatii își amintesc de 7 aprilie 2009
Cu puțin timp înainte de începerea ședinței, deputații au comentat evenimentele din Moldova din urmă cu 16 ani. De exemplu, socialistul Corneliu Furculiță a declarat pentru NewsMaker că înainte de revoltele din 2009 situația în Moldova ar fi fost mai bună și că în ultimii ani viața în țară s-ar fi înrăutățit semnificativ. Pe de altă parte, speakerul parlamentului Igor Grosu consideră că moldovenii care au protestat pe 7 aprilie 2009 au aspirat la democrație și au dat impulsul mișcării spre Uniunea Europeană.

Speakerul parlamentului Igor Grosu va discuta personal cu Olesea Stamate
Președintele parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, intenționează să discute „personal” cu deputata Olesea Stamate, după scandalul legat de eliberarea din închisoare a celor condamnați la închisoare pe viață. Potrivit acestuia, Stamate nu a reacționat încă la apelul PAS de a renunța la mandatul de deputat.

S-au găsit bani pentru proiectele finanțate anterior de USAID
Președintele legislativului Igor Grosu le-a spus jurnaliștilor că, în cadrul vizitei sale în Statele Unite, a discutat cu oficialii americani inclusiv despre reluarea proiectelor care erau anterior finanțate de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conform acestuia, proiectele vor continua, dar modul în care vor fi implementate nu a fost specificat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: