Deputații din Găgăuzia i-au trimis o scrisoare lui Putin. Cer gaz gratuit pentru regiune
Full Article 3 minutes read

Deputații din Găgăuzia i-au trimis o scrisoare lui Putin. Cer gaz gratuit pentru regiune

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au anunțat pe 8 februarie că vor expedia o scrisoare adresată președintelui rus Vladimir Putin, adjunctului administrației prezidențiale a Rusiei Dmitrii Kozak, ambasadorului Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov și președintelui consiliului de administrație al concernului Gazprom, Alexei Miller. Aleșii de la Comrat le solicită oficialilor ruși să ofere Autonomiei Găgăuze gaz la preț preferențial. De asemenea, deputații locali au anunțat că regiunea va beneficia de „ajutor” din partea unor donatori, ai căror nume nu a fost dezvăluit.

Inițiativa adresării către oficialii ruși vine din partea deputatului independent al Adunării Populare a Găgăuziei Victor Petrov, precum și a deputaților aleși din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Leonid Chiosa și Elena Iurcenco.

Poporul rus mereu ne-a întins o mână de ajutor și ne-a susținut în momente critice, atunci când situația părea deja disperată”, se arată în scrisoare.

Deputații de la Comrat susțin că au analizat eventualele forme de susținere a populației autonomiei. Astfel, aleșii consideră că, în Găgăuzia, poate fi furnizat gaz la un preț special, fie gratuit, în calitate de „ajutor umanitar”. De asemenea, aceștia consideră că locuitorii Autonomiei trebuie să beneficieze de compensații care să acopere cea mai mare parte sau în întregime factura pentru gaz.

Victor Petrov a remarcat că, din punct de vedere tehnic, este posibilă livrarea de gaz direct în UTA Găgăuzia, întrucât a analizat posibilitatea împreună „cu experții”. Oficialul a refuzat să precizeze numele celor cu care a discutat subiectul, argumentând că aceștia nu și-au dat acordul pentru a fi nominalizați.

Deputații locali au mai spus că sunt conștienți de faptul că răspunsul din partea oficialilor ruși va dura. Aceștia au precizat că, până atunci, se vor concentra asupra livrării în regiune a „ajutoarelor umanitare”. Aceștia nu au vrut să spună la ce fel de ajutoare se referă și nici cine sunt donatorii, menționând doar că „se negociază”.

De asemenea, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, deputații au spus că nu au coordonat inițiativele cu autoritățile centrale de la Chișinău, nici cu Executivul de la Comrat.

Este un subiect cu caracter economic, însă cu substrat politic. Simțim asta, deși deocamdată nu am studiat întreaga profunzime. Sperăm că totul va fi bine”, a conchis Petrov.

Anterior, premierul țării Natalia Gavrilița a menționat că livrarea de gaz în Găgăuzia, la preț preferențial, este imposibilă, iar ideea deputaților din Adunarea Populară este ridicolă. Declarația a fost făcută pe 27 ianuarie, în cadrul unei emisiuni la postul național de radio.

Pe de altă parte, președintele Consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat că livrarea gazului la modul direct de către Gazprom în UTA Găgăuzia este posibilă din punct de vedere tehnic, însă nu știe dacă este și realizabilă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: