„Deputații nu poartă răspundere penală pentru voturile din parlament”. Furculiță, despre sesizarea depusă la PG de doi deputați PAS
Full Article 2 minutes read

„Deputații nu poartă răspundere penală pentru voturile din parlament”. Furculiță, despre sesizarea depusă la PG de doi deputați PAS

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță, a declarat că nu poți cere urmărirea penală a deputaților pentru legile și hotărârile votate în parlament. Declarațiile au fost făcute în contextul în care doi deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile parlamentului de a modifica componența Curții Constituționale.

„Nu acestea sunt căile de atac a unei decizii colective a unui organ legislativ. Dacă sunt juriști care se respectă, cunosc foarte bine că deputații nu poartă răspundere penală pentru deciziile și voturile din parlament. Pentru asta există imunitatea de deputat”, a spus Furculiță într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Deputatul este liber în a aproba, a vota, per general. Căile legale în acest caz sunt Curtea Constituțională, alte instanțe și în niciun caz urmărirea penală. Nu am auzit în niciun stat ca deputații să fie urmăriți penal pentru acțiunile lor”, a mai spus Furculiță.

Precizăm că pe 24 aprilie, deputații Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile parlamentului de a modifica componența Curții Constituționale. Aceștia au solicitat începerea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat.

Pe 26 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că a recepționat sesizarea lui Litvineco și a lui Pâslariuc. Instituția a precizat că va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: