Deputații Partidului „ȘOR” susțin că le-au fost încălcate drepturile și amenință cu contestații la Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

Deputații Partidului „ȘOR” susțin că le-au fost încălcate drepturile și amenință cu contestații la Curtea Constituțională

Deputații Partidului „ȘOR” solicită conducerii Parlamentului, în special Biroului Permanent al legislativului, revizuirea reprezentării proporționale a fracțiunii în cadrul comisiilor și delegațiilor parlamentare. Aleșii formațiunii susțin că drepturile le-au fost încălcate. Și asta deoarece fracțiunea Partidului „ȘOR”, formată din șase deputați, nu deține conducerea niciunei comisii parlamentare. De asemenea, aceștia invocă că, în cadrul delegațiilor parlamentare internaționale reprezentarea fracțiunii este „practic inexistentă”.  

Potrivit deputaților, fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” are dreptul să conducă o comisie și o delegație parlamentară internațională, precum și să aibă câte un reprezentant cu drepturi depline în delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în cadrul Comisiei RM-UE, Euronest, Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a CSI și altele.

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a atenționat că dacă solicitările respective vor fi ignorate, ar putea contesta decizia la Curtea Constituțională, dar și „pe cale internațională, notificând în acest sens toate structurile internaționale cu privire la gravele derapaje de la standardele democratice și încălcarea drepturilor opoziției”.

Amintim că Partidul „ȘOR” a obținut șase mandate de deputat în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie. Fracțiunea nu deține președinția niciunei comisii parlamentare.

În ceea ce privește componența delegațiilor, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Partidul „ȘOR” este reprezentat de Reghina Apostolova. De asemenea, Marina Tauber este membru supleant al Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. La Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (EURONEST), fracțiunea Partidului „ȘOR” este reprezentată de deputatul Petru Jardan. Din delegația la Adunarea Interparlamentară a Țărilor Membre ale CSI (AIP CSI) face parte și deputatul Denis Ulanov. Vadim Fotescu, deputat al fracțiunii parlamentare Partidul „ȘOR” a fost delegat drept membru al Comisiei Interparlamentare de Cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse.

Deputatul Ilan Șor, președintele formațiunii care îi poartă numele, nu a fost inclus în niciuna dintre delegații. De altfel, acesta a acces în parlament în pofida faptului că de doi ani nu a mai fost văzut în Republica Moldova.

Parlamentarii fracțiunii „ȘOR” nu au susținut învestirea Guvernului Gavrilița și au motivat această decizie prin „atitudinea lipsită de respect față de cei aproximativ 90 de mii de cetățeni care au votat pentru formațiunea lui Ilan Șor la scrutinul parlamentar”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: