Андрей Мардарь / NewsMaker

Deputații Partidului „ȘOR” susțin că le-au fost încălcate drepturile și amenință cu contestații la Curtea Constituțională

Deputații Partidului „ȘOR” solicită conducerii Parlamentului, în special Biroului Permanent al legislativului, revizuirea reprezentării proporționale a fracțiunii în cadrul comisiilor și delegațiilor parlamentare. Aleșii formațiunii susțin că drepturile le-au fost încălcate. Și asta deoarece fracțiunea Partidului „ȘOR”, formată din șase deputați, nu deține conducerea niciunei comisii parlamentare. De asemenea, aceștia invocă că, în cadrul delegațiilor parlamentare internaționale reprezentarea fracțiunii este „practic inexistentă”.  

Potrivit deputaților, fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” are dreptul să conducă o comisie și o delegație parlamentară internațională, precum și să aibă câte un reprezentant cu drepturi depline în delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în cadrul Comisiei RM-UE, Euronest, Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a CSI și altele.

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a atenționat că dacă solicitările respective vor fi ignorate, ar putea contesta decizia la Curtea Constituțională, dar și „pe cale internațională, notificând în acest sens toate structurile internaționale cu privire la gravele derapaje de la standardele democratice și încălcarea drepturilor opoziției”.

Amintim că Partidul „ȘOR” a obținut șase mandate de deputat în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie. Fracțiunea nu deține președinția niciunei comisii parlamentare.

În ceea ce privește componența delegațiilor, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Partidul „ȘOR” este reprezentat de Reghina Apostolova. De asemenea, Marina Tauber este membru supleant al Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. La Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic (EURONEST), fracțiunea Partidului „ȘOR” este reprezentată de deputatul Petru Jardan. Din delegația la Adunarea Interparlamentară a Țărilor Membre ale CSI (AIP CSI) face parte și deputatul Denis Ulanov. Vadim Fotescu, deputat al fracțiunii parlamentare Partidul „ȘOR” a fost delegat drept membru al Comisiei Interparlamentare de Cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse.

Deputatul Ilan Șor, președintele formațiunii care îi poartă numele, nu a fost inclus în niciuna dintre delegații. De altfel, acesta a acces în parlament în pofida faptului că de doi ani nu a mai fost văzut în Republica Moldova.

Parlamentarii fracțiunii „ȘOR” nu au susținut învestirea Guvernului Gavrilița și au motivat această decizie prin „atitudinea lipsită de respect față de cei aproximativ 90 de mii de cetățeni care au votat pentru formațiunea lui Ilan Șor la scrutinul parlamentar”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: