Deputații se pregătesc de vacanță. În ultima ședință din această vară vor prelungi starea de urgență
Full Article 2 minutes read

Deputații se pregătesc de vacanță. În ultima ședință din această vară vor prelungi starea de urgență

Parlamentul pleacă în vacanță. Pe 31 iulie va avea loc ultima ședință din sesiunea de primăvară 2023. Potrivit Biroului permanent, înainte de vacanță, deputații vor examina inclusiv propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență, dar și proiectul de lege privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Precizăm că despre crearea centrului a anunțat șefa statului Maia Sandu iar în proiectul inițial structura se numea Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”.

Ultima ședință din sesiunea de primăvară 2023 a Parlamentului va avea loc luni, 31 iulie, la ora 10:00.

Pe ordinea de zi a ultimei ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2023 sunt mai multe subiecte, printre care propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență. Menționăm că Guvernul propune Parlamentului prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile.

De asemenea, în lectură finală, vor fi examinate inițiativa legislativă care prevede îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, precum și proiectul legii taxei de stat.

Tot în a doua lectură va fi examinată ratificarea mai multor acorduri, precum și denunțarea unor acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente.

Deputații vor mai examina, în prima lectură, inițiativa legislativă care presupune reformarea sistemului de asistență socială („Restart”), proiectul privind performanța energetică a clădirilor, precum și modificarea Legii securității statului.

Va fi examinat și proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, precum și proiectul de lege privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Precizăm că în proiectul inițial, structura se numea Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”. Despre intenția autorităților moldovenești de a crea instituția a anunțat, în mai, șefa statului Maia Sandu.

În atenția deputaților va fi și proiectul de lege cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale.

La fel, pe ordinea de zi se regăsește și proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităților Cosăuți


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: