Parlamentul Republicii Moldova

Burduja a acuzat-o pe Maia Sandu de blocarea unor proiecte de infrastructură. Reacția președintei

Deputatul socialist Petru Burduja a acuzat-o pe președinta Maia Sandu de faptul că „a blocat demararea proiectelor de infrastructură în raioanele din țară și a lăsat astfel zeci de mii de cetățeni fără acces la apă potabilă”. Burduja a explicat că Maia Sandu nu a promulgat o lege, care oferă guvernului interimar responsabilități suplimentare legate de semnarea acordurilor privind finanțarea externă. Pe de altă parte, șefa statului susține că „Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat”.

Potrivit lui Burduja, guvernul urma să semneze proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și canalizare în Republica Moldova”, elaborat de Ministerul Agriculturii cu sprijinul experților Băncii Mondiale. Costul proiectului este de aproximativ 52,8 milioane de dolari, plus o subvenție de 467 000 de dolari.

Acest proiect prevede:

  • construcția unei rețele de alimentare cu apă în raionul Cahul (localități: Pelinei, Găvănoasa, Vladimirovca, Nicolaevca, Alexandru cel Bun, Iujnoe, Burlăceni, Greceni, Alexandru Ioan Cuza);
  • construcția unei rețele de conectare pentru orașul Vulcănești;
  • construcția unei rețele de aprovizionare cu apă în raionul Râșcani (localități: Bășcăuți, Dămășcani, Costești, Duruitoarea, Proscureni, Duruitoarea Nouă, Văratic, Horodiște, Petrușeni, Zăicani, Pîrjota, Hiliuți);
  • construcția unei stații de epurare a mun. Soroca;
  • construcția unei rețele de canalizare în mun. Comrat.

De asemenea, Petru Burduja a vorbit și despre un alt proiect de suport tehnic elaborat de Ministerul Afacerilor Interne pentru îmbunătățirea echipamentelor de stingere a incendiilor, care nu poate fi implementat din cauza nepromulgării acestei legi.

Ulterior, președinta Maia Sandu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Acesta a spus că „e târziu pentru dregerea busuiocului”.

„Am restituit parlamentului legea nr. 72, ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari. E târziu pentru dregerea busuiocului”, a spus Maia Sandu.

„Au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întâmplători dintr-un guvern demis”, a mai spus șefa statului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: