Igor Munteanu/Facebook

Deputatul PPDA, Igor Munteanu, anunță începerea consultărilor privind aprobarea Legii Magnitsky

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Igor Munteanu, a anunțat astăzi, 21 ianuarie, într-un briefing de presă, despre inițierea consultărilor publice asupra proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, care vizează Legea Magnitsky. Parlamentarul a lansat un apel către societatea civilă, dar și politicieni, de a sprijini inițiativa.

Potrivit lui Igor Munteanu, Republica Moldova trebuie să adopte acest act, pentru a se alinia la standardele de integritate stabilite de Global Magnitsky Act, cu scopul de a stabili un curs spre însănătoșirea sistemului de integritate publică, la stimularea procesului de căutare și de recuperare a banilor fraudați din sistemul bancar și „tentativa unor indivizi și grupuri de a remonopoliza justiția în interes propriu”.

Potrivit vicepreședintelui PPPDA, prin această lege, Republica Moldova poate impune sancțiuni personale celor care comit încălcări grave ale drepturilor omului, securizându-și spațiul economic și politic de influența unor persoane cu cazier criminal. „Dacă acest Parlament reprezintă cu adevărat interesele cetățenilor Republicii Moldova, nu ar trebui să existe niciun partid politic care să se opună acestei inițiative legislative de aliniere a țării la standarde de integritate Magnitsky și la sancționarea persoanelor responsabile”, a conchis Igor Munteanu.

Amintim că Legea Magnitsky a făcut parte din pachetul antioligarhic pe care-l promova Blocul ACUM la început de 2019. Obiectivul proiectului de lege vizează restricţionarea intrării în Republica Moldova a persoanelor care au comis acte grave de corupţie şi violare a drepturilor omului, retragerea sau refuzul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova persoanelor respective, interdicţia de utilizare a sistemului bancar autohton şi aplicarea măsurilor restrictive asupra bunurilor deţinute de persoanele menţionate pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea Magnitsky are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: