Igor Munteanu/Facebook

Deputatul PPDA, Igor Munteanu, anunță începerea consultărilor privind aprobarea Legii Magnitsky

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Igor Munteanu, a anunțat astăzi, 21 ianuarie, într-un briefing de presă, despre inițierea consultărilor publice asupra proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, care vizează Legea Magnitsky. Parlamentarul a lansat un apel către societatea civilă, dar și politicieni, de a sprijini inițiativa.

Potrivit lui Igor Munteanu, Republica Moldova trebuie să adopte acest act, pentru a se alinia la standardele de integritate stabilite de Global Magnitsky Act, cu scopul de a stabili un curs spre însănătoșirea sistemului de integritate publică, la stimularea procesului de căutare și de recuperare a banilor fraudați din sistemul bancar și „tentativa unor indivizi și grupuri de a remonopoliza justiția în interes propriu”.

Potrivit vicepreședintelui PPPDA, prin această lege, Republica Moldova poate impune sancțiuni personale celor care comit încălcări grave ale drepturilor omului, securizându-și spațiul economic și politic de influența unor persoane cu cazier criminal. „Dacă acest Parlament reprezintă cu adevărat interesele cetățenilor Republicii Moldova, nu ar trebui să existe niciun partid politic care să se opună acestei inițiative legislative de aliniere a țării la standarde de integritate Magnitsky și la sancționarea persoanelor responsabile”, a conchis Igor Munteanu.

Amintim că Legea Magnitsky a făcut parte din pachetul antioligarhic pe care-l promova Blocul ACUM la început de 2019. Obiectivul proiectului de lege vizează restricţionarea intrării în Republica Moldova a persoanelor care au comis acte grave de corupţie şi violare a drepturilor omului, retragerea sau refuzul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova persoanelor respective, interdicţia de utilizare a sistemului bancar autohton şi aplicarea măsurilor restrictive asupra bunurilor deţinute de persoanele menţionate pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea Magnitsky are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Șor ar putea fi tras la răspundere pentru „trădare de patrie”? Grosu: „Instituțiile își vor face treaba”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, susține că Ilan Șor, fugarul și liderul Blocului „Victorie”, ar putea fi cercetat penal pentru trădare de patrie, după ce acesta a declarat, în cadrul congresului Blocului desfășurat la Moscova, că „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Grosu a calificat aceste declarații drept „foarte grave”.

Speakerul a fost întrebat de către jurnalista NewsMaker dacă instituțiile de drept vor investiga cazul sau reacția autorităților va rămâne doar la nivel de declarații, după ce reprezentantul Guvernului l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară”.

„Eu nu cred că va rămâne doar la nivel de declarații. Sunt niște declarații foarte grave și instituțiile noastre își vor face treaba așa cum scrie legea, mai ales că avem de-a face cu un condamnat. (…) Conform prevederilor legale care țin de trădare de partie“, a declarat Igor Grosu.

***

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova. A reacționat și Partidul Liberal. Formațiunea politică a condamnat congresul de la Moscova, precum și declarațiile fugarului Ilan Șor, pe care le-a calificat drept o „trădare națională”. PL a cerut PG și SIS, la rândul său, să investigheze declarațiile „anti-statale” făcute de Șor și „să ia măsurile necesare”. 

Într-o reacție publică, pe 9 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară” și a avertizat că toate persoanele care complotează împotriva statului și a poporului Republicii Moldova vor fi trase la răspundere. În ceea ce privește Congresul organizat de oligarhul fugar, Vodă a declarat că face parte dintr-un scenariu bine cunoscut, scris „după manualul propagandei ruse” și pus în scenă cu sprijinul oficialilor Federației Ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru NM pe 9 iulie că, „până la acest moment, în cancelaria PG  nu a fost înregistrată nici o sesizare” care să vizeze congresul organizat de Șor la Moscova sau declarațiile făcute de acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: