Deputatul PPDA, Igor Munteanu, anunță începerea consultărilor privind aprobarea Legii Magnitsky
Full Article 2 minutes read

Deputatul PPDA, Igor Munteanu, anunță începerea consultărilor privind aprobarea Legii Magnitsky

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Igor Munteanu, a anunțat astăzi, 21 ianuarie, într-un briefing de presă, despre inițierea consultărilor publice asupra proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, care vizează Legea Magnitsky. Parlamentarul a lansat un apel către societatea civilă, dar și politicieni, de a sprijini inițiativa.

Potrivit lui Igor Munteanu, Republica Moldova trebuie să adopte acest act, pentru a se alinia la standardele de integritate stabilite de Global Magnitsky Act, cu scopul de a stabili un curs spre însănătoșirea sistemului de integritate publică, la stimularea procesului de căutare și de recuperare a banilor fraudați din sistemul bancar și „tentativa unor indivizi și grupuri de a remonopoliza justiția în interes propriu”.

Potrivit vicepreședintelui PPPDA, prin această lege, Republica Moldova poate impune sancțiuni personale celor care comit încălcări grave ale drepturilor omului, securizându-și spațiul economic și politic de influența unor persoane cu cazier criminal. „Dacă acest Parlament reprezintă cu adevărat interesele cetățenilor Republicii Moldova, nu ar trebui să existe niciun partid politic care să se opună acestei inițiative legislative de aliniere a țării la standarde de integritate Magnitsky și la sancționarea persoanelor responsabile”, a conchis Igor Munteanu.

Amintim că Legea Magnitsky a făcut parte din pachetul antioligarhic pe care-l promova Blocul ACUM la început de 2019. Obiectivul proiectului de lege vizează restricţionarea intrării în Republica Moldova a persoanelor care au comis acte grave de corupţie şi violare a drepturilor omului, retragerea sau refuzul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova persoanelor respective, interdicţia de utilizare a sistemului bancar autohton şi aplicarea măsurilor restrictive asupra bunurilor deţinute de persoanele menţionate pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea Magnitsky are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: